Špikerītis gardēžiem: 6 ātri pagatavojami deserti 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Gan jau daudziem ir pazīstama izjūta, kad ļoti kārojas kāda saldēdiena, bet negribas tērēt daudz laika tā pagatavošanai. Lūk, dažu ātri pagatavojamu desertu receptes!
Karamelizēts ananass ar ruma krēmu
• 1 mazs ananass
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 2 ēdamkarotes cukura
Krēmam:
• 150 ml saldā krējuma
• 4 ēdamkarotes cukura
• 2 ēdamkarotes ruma
Pagatavošana:
Saldo krējumu bļodā saputo ar cukuru. Pielej rumu un vēl mazliet puto. Ieliek ledusskapī.
Ananasu sagriež četrās daļās. Nomizo, uzmanīgi izgriežot mazos melnos aplīšus un serdi. Pēc tam katru ceturtdaļu sagriež šķēlēs.
Katlā uz mērenas uguns izkausē sviestu, tad pieliek cukuru un samaisa. Tiklīdz cukurs sāk karamelizēties, pievieno ananasa šķēles un cep 3–5 minūtes. Šķēles uzmanīgi apgriež otrādi un cep vēl 3–5 minūtes, līdz apbrūninās. Pasniedz karstas ar atdzesētu ruma krēmu.
Saldā krējuma krēma vietā var sajaukt skābo krējumu ar cukuru un rumu.
Cepti āboli un rozīnes
• 1 ābols
• 1 sauja rozīņu
• 1 ēdamkarote sviesta
• 1 ēdamkarote šķidra medus
Pagatavošana:
Ābolu sagriež četrās daļās, izņem serdi. Ābolu ceturtdaļas nomizo un katru sagriež trīs šķēlēs. Katlu sakarsē uz straujas liesmas, izkausē sviestu un pieliek medu. Kad medus uzvārījies, katlā ieliek ābolu šķēles un rozīnes. Cep 4–5 minūtes, līdz tās kļuvušas skaisti brūnas.
Šis vienkāršais saldēdiens ir ļoti garšīgs.
Jogurts ar riekstiem un apelsīniem
• 400 ml bezpiedevu jogurta
• 4 ēdamkarotes šķidra medus
• 2 apelsīni
• 1 sauja pekanriekstu
Pagatavošana:
Jogurtu ielej četrās bļodiņās. Nomizo apelsīnu un ar asu nazi izgriež augļa mīkstumu. Apelsīna šķēlītes pievieno jogurtam. Pārlej medu un dekorē ar pekanriekstiem.
Apelsīnu vietā var izmantot mandarīnus, greipfrūtu, kivi, persikus vai nektarīnus.
Kafija ar saldējumu
• 4 tases kafijas
• 4 tējkarotes cukura
• 1 šokolādes tāfelīte
• 4 ēdamkarotes saldējuma ar kafijas garšu
Pagatavošana:
Uzvāra kafiju 4 tasēm. Pieber cukuru. Atdzesē un ieliek ledusskapī. Sarīvē šokolādi.
Kad ēdiens gatavs pasniegšanai, salej auksto kafiju tasēs vai bļodiņās, uzliek saldējuma cepurīti, uzbārsta sarīvēto šokolādi.
Nektarīni ar vīnu
• 4 nektarīni
• 170 g cukura
• 100 ml ūdens
• 200 ml sarkanvīna
• puscitrona sula
• 1 kanēļa standziņa
• vaniļas saldējums
Pagatavošana:
Nektarīnus aplej ar verdošu ūdeni. Novelk miziņu. Pārdala uz pusēm un izņem kauliņu.
Vīnam pievieno cukuru, ūdeni, citrona sulu un kanēli. Vāra aptuveni 10 minūtes. Tad maisījumam pievieno nektarīnus un turpina vārīt uz lēnas uguns 5 minūtes. Atdzesē, nektarīnus neizņemot no šķidruma.
Pasniedz ar vaniļas saldējumu vai putukrējumu. Vīna maisījumu pasniedz kā mērci.
Nektarīnus var aizstāt ar persikiem, āboliem vai bumbieriem.
Aveņu sacepums
• 500 g saldētu aveņu
• 2 olas
• 4 ēdamkarotes cukura
• 4 ēdamkarotes maltu mandeļu
• 200 ml saldā krējuma
Pagatavošana:
Atdala olu dzeltenumus, bļodā ātri saputo ar cukuru, līdz maisījums kļūst bāli dzeltens. Pievieno maltās mandeles un samaisa.
Katlā ielej saldo krējumu un uzvāra uz straujas liesmas. Tiklīdz krējums uzvārījies, katlu noceļ no uguns un krējumu iecilā olu maisījumā, nepārtraukti putojot (olu dzeltenumi nedrīkst uzvārīties!). Mērci pārlej avenēm, kas ieliktas veidnē. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 °C aptuveni 20 minūtes.