Špikeris: Cik ilgi un kādus produktus drīkst glabāt ledusskapī 0
Protams, vislabāk vadīties pēc ražotāja norādītajiem derīguma termiņiem, taču noderēs arī šis vispārīgais ceļvedis.
Produktu uzglabāšana ledusskapī
• Svaigu gaļu ledusskapī var uzglabāt četras dienas. Maltā gaļa jāizlieto 24 stundās. Gaļa pagatavotā veidā ledusskapī var stāvēt trīs četras dienas. Bet saldētavā šādu gaļu var turēt 2–6 mēnešus.
• Labi iesaiņotas zivis ledusskapja aukstākajā plauktā var turēt 1–2 dienas.
• Olas ledusskapī savu kvalitāti nezaudē četras nedēļas, bet ļoti svaigas tās ir tikai astoņas dienas pēc izdēšanas.
Gandrīz visi ledusskapju ražotāji olām paredzējuši vietu durvīs, taču olas labāk glabāt ledusskapja vidusdaļā tuvāk aizmugurējai sienai – tur ir vēsāks, un olas ilgāk glabāsies svaigas. Durvju nodalījums olām ir par siltu.
• Sierus to oriģinālajā hermētiskajā iesaiņojumā var uzglabāt vairākas dienas. Labi iesaiņotus cietos sierus (piemēram, Parmas sieru) ledusskapī var turēt pat divas nedēļas.
• Neatvērtu desas vai šķiņķa iepakojumu var uzglabāt līdz pat divām nedēļām pēc termiņa beigām, bet atvērtu gan jācenšas apēst maksimums piecās dienās.
• Piens mēdz būt dažāds, tomēr atvērtā pakā tas parasti saglabājas svaigs piecas dienas.
• Neatvērtu jogurtu var uzglabāt 7–10 dienas pēc termiņa beigām. Atvērtu gan vajadzētu izlietot vēlākais nedēļas laikā. Ja jogurts ir atsulojies, zaudējis savu krēmīgo konsistenci un smaržo jocīgi – to ēst nedrīkst.
• Svaigus dārzeņus ieteicams uzglabāt nedēļu atsevišķā ledusskapja nodalījumā.
• Svaigus nomazgātus, nosusinātus un mitrā drāniņā ietītus garšaugus var likt ledusskapī vai nelielā ūdens daudzumā glāzē.
• Salātus (piemēram, olu, tunča un/vai makaronu) var ledusskapī uzglabāt līdz četrām dienām.
• Lapu salātus nebūtu ieteicams glabāt ilgāk par trim dienām. Mazgāt tikai pirms pašas ēšanas, jo slapji salāti bojājas daudz ātrāk.
• Neatvērta kečupa pudele skapī var stāvēt pat gadu. Atvērts, ja glabāsies ledusskapī, būs lietojams līdz pat 6 mēnešiem.
• Neatvērtu vīnu var uzglabāt pagrabā pat vairāk nekā simt gadu. Gan sarkanvīns, gan baltvīns, ja būs labi aizkorķēts, nezaudēs savas garšas īpašības ledusskapī līdz pat piecām dienām.