Spiest sulu vai ēst tāpat? 0
Vasaras nogale un rudens sākums lutina ar augļu un dārzeņu bagātību. Gandrīz neiespējami dārzā izaugušo apēst, tādēļ jādomā, kā ražu pārstrādāt. “Ik dienu vajadzētu notiesāt vismaz divus augļus un pāris sauju ogu. Bērni jāpieradina nevis pie konfektēm un šokolādes, bet augļiem un dārzeņiem.
Mājās trauks ar tiem jātur redzamā vietā. Ja negribas brokastis, vajadzētu apēst vismaz kādu augli,” iesaka “Wellslim” centra uztura speciāliste Guna Rijkure.
Labāk dārza veltes baudīt tāpat, taču, kad vairs to nespējam, tad sasaldēt vai pārstrādāt sulā. Jāatceras, ka vislielākā augļu un dārzeņu vērtība slēpjas miziņā. Biezumus, kas satur organismam nepieciešamās šķiedrvielas, nebūtu prātīgi izmest. Tos vajadzētu pievienot pankūkām vai pie izspiestās sulas.
Salīdzinot ar augļiem un dārzeņiem, sulās vērtīgās vielas ir koncentrētākā veidā. Piemēram, ne katrs spēj uzreiz notiesāt piecus līdz septiņus burkānus, taču visu, ko šāds daudzums satur, iespējams uzņemt ar vienu glāzi sulas.
Sevišķi veselīgas ir biezsulas, kurās ir vairāk šķiedrvielu. Ieteicams tās nevis dzert, bet ēst ar karotīti, lai aktivizētu gremošanas fermentus un organisms labāk uzņemtu vērtīgās vielas.
Baudot sulu lēni, ātrāk iestāsies sāta sajūta, turklāt tiks novērsta vēdera pūšanās.
Nav vēlams to lietot ēšanas laikā, jo tādējādi tiek atšķaidīta kuņģa skābe. Tiem, kam tā izdalās par daudz, nav ieteicams lietot citrusaugļu un dzērveņu sulu. Jārēķinās, ka var būt alerģiska reakcija, it īpaši no seleriju, skābu kāpostu un citrusaugļu sulas.
Augļos un dārzeņos ir krietni mazāk kaloriju nekā konfektēs un citos našķos. Tomēr tiem, kam ir liekais svars, sulas būtu jābauda atsevišķā ēdienreizē – it īpaši tās, kas iegūtas no saldiem augļiem.
Svaigi spiestu sulu vislielākā vērtība ir antioksidanti, kas pasargā šūnas no brīvajiem radikāļiem, tādējādi stiprinot asinsvadus, mazinot infarkta, insulta un ļaundabīgu slimību attīstības risku. Tajās ir viss, kas nepieciešams veselības saglabāšanai un stiprināšanai, – šķiedrvielas, pektīnvielas, miecvielas, ēteriskās eļļas, vitamīni un minerālvielas. Tās jādzer ne vēlāk kā 20 minūtes pēc izspiešanas, kamēr nav gājuši bojā vitamīni.
Guna Rijkure iesaka sajaukt dažādas sulas. Šādi var uzņemt vērtīgās vielas arī no tām, kas pārāk neiet pie sirds, piemēram, ķirbju sula iegūs patīkamu garšu kopā ar smiltsērkšķiem vai apelsīniem.
Biešu sulu var kombinēt vienādās attiecībās ar burkānu vai ābolu sulu. Ābolu sula lieliski garšo kopā ar bumbieru vai plūmju sulu, bet, spiežot bumbierus, var mēģināt pievienot gurķi.
Uzziņa * Biešu sula satur dzelzi, tādēļ uzlabo asins sastāvu, stiprina asinsvadu sieniņas, normalizē asinsspiedienu. Sievietēm tā regulē menstruālo ciklu, ieteicama arī menopauzes periodā. Lai nerastos nepatīkamas sajūtas kuņģa un zarnu traktā, pirms lietošanas ieteicams nostādināt. Tā kā tā ir ļoti spēcīga, to nav ieteicams dzert neatšķaidītu un vairāk par 250 gramiem. Garšu var uzlabot, pievienojot pētersīļu un seleriju lapas, kā arī dilles. * Burkānu sula ir bagāta ar beta karotīnu, uzlabo ādas un nagu stāvokli, stiprina redzi un gļotādas, atjauno spēkus pēc pārslodzes. Lai tā organismā labāk uzsūktos, ieteicams pievienot pilīti eļļas. Jārēķinās, ka, burkānu sulu dzerot katru dienu, āda iegūs dzeltenīgu nokrāsu. * Ķirbju sula ārstnieciski iedarbojas uz nierēm. Tai piemīt urīndzenošas, nervus nomierinošas, asinsspiedienu pazeminošas īpašības. To var lietot cukura diabēta slimnieki. Ieteicama bērniem vispārējā veselības stāvokļa uzlabošanai. * Tomātu sula veicina vielmaiņu, sirdsdarbību, asins recēšanu, uzlabo redzi, mazina onkoloģiskas saslimšanas risku, aizsargā pret vīrusiem, baktērijām un sēnītēm. * Ābolu sula sargā pret kuņģa un zarnu trakta infekcijām, uzlabo asins sastāvu, izvada no organisma smagos metālus, aizkavē nierakmeņu veidošanos. No sulas vēders uzpūtīsies mazāk, nekā ēdot ābolus, jo šo problēmu mēdz izraisīt miziņas. * Dzērveņu sula palīdz pret nieru un urīnceļu iekaisumu, uzlabo vielmaiņu. Ieteicama cukura diabēta slimniekiem, taču nav vēlama, ja ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums vai akūta kuņģa kaite.
|