Speķa pīrādziņi no pašu gatavotas rauga mīklas 1
Sastāvdaļas
• 0,5 kg kviešu miltu
• 0,5 l piena (vai ūdens vai piena un ūdens 1 : 1)
• 50 g rauga
• 1 tējkarote sāls
• 200 g eļļas vai margarīna
• 400 g žāvēta speķa vai cauraudzīša
• 1 sīpols
• naža gals maltu melno piparu
• ola (pārziešanai)
Pagatavošana.
Raugu iedrupina bļodiņā, pielej tējkaroti silta ūdens, pieber tējkaroti cukura, izmaisa un noliek siltumā, lai atdzīvojas rauga sēnītes. Pienu vai ūdeni uzsilda līdz +35 °C, pieliek cukuru, sāli, iesijā pusi miltu, samaisa, pievieno atdzīvināto raugu un pakāpeniski iemīca pārējos miltus un izkausētu sviestu (vai eļļu). Lai mīkla būtu gaisīgāka, sviestu var saputot.
Sagatavoto mīklu pārkaisa ar miltiem, apsedz ar dvieli un liek raudzēties siltumā. Kad tās apjoms dubultojies, nospiež, lai izplūstu ogļskābā gāze, pārsedz un vēlreiz uzraudzē. Mīkla ir pietiekami rūgusi, ja, iedurot tajā pirkstu, caurums brīdi ir redzams un uzreiz nesaplūst.
Izspiež mīklas ripas, liek sīki sagrieztu speķi, kam pievienots sakapāts sīpols un pipari, un stingri saspiež malas. Izveido pakavveida pīrādziņus, liek uz ietaukotas plāts un pārziež ar olu.
PADOMI
• Mazāk briedīgiem miltiem vajag mazāk šķidruma.
• Sāls nepieciešams gan garšai, gan miltu uzlabošanai.
• Bez sāls gatavota mīkla ir ķepīga, izplūst.
• Ja pieliek par daudz sāls, mīkla nerūgst.
• Ja pievieno olu dzeltenumus, rauga mīklas izstrādājumi ir trauslāki.
• Ja pievieno arī olas baltumu, izceptie pīrādziņi ātrāk nobriest, sacietē.
• Ja pīrādziņus cep no nepietiekami uzrūgušas mīklas, tie plaisā un ir blīvi, virsma ir plankumaina. Ja cep no pārraudzētas mīklas, tie ir bāli, sausi, ar biezu, plankumainu garozu.
• Rauga sēnīšu darbībai vēlama +30…+35 °C temperatūra. Augstākā rauga sēnītes iet bojā.
• Mīklas rūgšanas procesā izdalās spirts un ogļskābā gāze. Gāzes pūslīši it kā izcilā mīklu. Lai mīkla labāk rūgtu, to vairākkārt pārmīca. Tad mīklā iekļūst vairāk gaisa un tiek izspiesta sakrājusies gāze.