Spēka maize. Divas mājās gatavotas saldskābmaizes receptes 0
Starp 100 visbiežāk latvju dainās sastopamiem kultūras vārdiem tikai divi ir tieši saistīti ar ēšanu un dzeršanu. Šie divi vārdi ir maize un alus. Protams, pārsteidzīgi būtu spriest, ka dainu laikos tie abi bijuši latviešiem visparastākie produkti, taču nevar arī apgalvot pretējo. Katrā ziņā maize visos laikos ir godāta kā uztura pamats. Savukārt alus, ja arī nav uzlūkojams par ikdienas dzērienu, tomēr galvenā godu un svētku dzēriena nozīme tam gan nav noliedzama.
Pēc kādām receptēm saldskābmaizi cep Allažu pagasta “Celmos”, stāsta šo māju saimniece Aiva Grundmane.
Klasiskā saldskābmaize (2 kukulīšiem)
• 150 g rudzu miltu,
• 1 kg kviešu miltu,
• 600 g verdoša ūdens,
• 35 g ķimeņu,
• 300 g rūgušpiena,
• 11 g (paciņa) maizes rauga,
• 100 g cukura,
• 20 g sāls.
Rudzu miltus aplej ar krūzi (300 g) verdoša ūdens, to pašu dara ar ķimenēm. Notur vienu vai pāris minūtes, tad ķimenes ar visu ūdeni pievieno rudzu miltiem. Iegūto masu kārtīgi izkulsta, pielej krūzi skāba šķidruma (var ņemt rūgušpienu, kefīru, ābolu sulu vai sarūgušu bērzu sulu) un vēlreiz izkulsta.
Lielākā bļodā iesijā 700 g kviešu miltu, ieber paciņu sausā maizes rauga, 100 g cukura, krietnu šķipsnu sāls, ielej izkulstītos rudzu miltus. Kārtīgi samaisa, pārsijā 300 g kviešu miltu un trauku novieto siltā vietā, lai mīkla rūgst stundu vai mazliet ilgāk. Pēc tam kārtīgi samīca. Mīklai jābūt mīkstai, elastīgai, nedrīkst lipt pie rokām. Ja līp, jāpieber nedaudz miltu, ja pārāk stingra – jāpielej nedaudz ūdens. Mīklu turpina raudzēt stundu vai pusotru.
Izveido divus kukulīšus, noziež ar sakultu olu vai cukurūdeni, liek uz cepešpannas, kas noklāta ar kļavu lapām vai, ja nav pieejamas, uz cepamā papīra, un raudzē vēl stundu.
Cep +230…+250 °C temperatūrā 40 – 45 minūtes. Ja izmanto elektrisko cepeškrāsni, cep ilgāk – aptuveni stundu.
Saldskābmaize ar klijām un sēkliņām (2 kukulīšiem)
• 1 kg kviešu miltu,
• ¾ glāzes kliju,
• ¾ glāzes sezama sēklu,
• ¾ glāzes saulespuķu sēklu,
• ¾ glāzes linsēklu,
• diedzēti rudzu un kviešu graudi,
• 2 tējk. sāls,
• ½ glāzes cukura,
• 1 l silta ūdens,
• ieraugs.
Visas mīklas sastāvdaļas sajauc, pievieno ieraugu (to kādas 5 minūtes iepriekš izņem no ledusskapja) un raudzē 10 – 12 stundas. Kad mīkla uzrūgusi, paņem 3 ēdamkarotes ieraugam nākamajai maizes cepšanas reizei (ledusskapī var uzglabāt vismaz 2 nedēļas).
Mīklu lej taisnstūra veidnēs un cep 180 – 200 grādu temperatūrā stundu līdz stundu un divdesmit minūtes.
UZZIŅA
• Ja rauga ir par maz, maizīte nepacelsies, ja par daudz – tā cepšanas laikā saplaks.
• Sāls ir ļoti svarīga maizes sastāvdaļa, jo kontrolē rūgšanas procesu un nostiprina lipekļa struktūru. Pievienojot sāli, jāraugās, lai tā nesaskartos ar raugu.
• Cukurs stimulē rauga darbību, dara maizi mīkstāku, bet garoziņu – kraukšķīgāku. Garšas ziņā spēcīgāks ir brūnais cukurs. Kā saldinātāju var izmantot arī medu vai kļavu sīrupu.
• Miltiem ir atšķirīgs mitrums, tātad arī spēja uzsūkt šķidrumu. Mīklai jābūt mīkstai, elastīgai, tā nedrīkst lipt pie rokām. Ja līp, jāpieber nedaudz miltu, ja pārāk stingra – jāpielej nedaudz ūdens.