Diedzētu griķu putra 2
3 saujas diedzētu graudu, 1 sauja Indijas riekstu, 1 banāns, ūdens. Griķus sablendē ar iepriekš izmērcētiem Indijas riekstiem, banānu un pievieno nedaudz ūdens (tas atkarīgs, cik biezu putru vēlas).
Kā pagatavot zaļos griķus
Vajadzēs vienu glāzi graudu un pusotru glāzi ūdens. Liek traukā un cepeškrāsnī +180 °C sutina 30–40 minūtes. Pirms likšanas cepeškrāsnī griķus var apgrauzdēt uz pannas. Gatavojot zaļie griķi saglabā gaišo krāsu. Garša ir līdzīga putraimiem, proti, neitrāla.
Kocēnieši novērojuši, ka svaigēdāji putras parasti nevāra. Lai pēc iespējas saglabātu uzturvērtību, viņi zaļos griķus aplej ar ūdeni, atstāj uz nakti uzbriest un nākamajā dienā ēd. Protams, viņiem ir daudz plašāks griķu recepšu klāsts nekā citiem, kuri pieraduši ēst tikai vārītus griķus.
– Mūsu ģimenē iecienīti ir makaroni no griķu miltiem. Tie ir ļoti garšīgi, turklāt veselīgāki nekā no kviešu miltiem gatavotie. Nepieciešamas tikai trīs sastāvdaļas: 1 glāze griķu miltu, 1 ēdamkarote olīveļļas un viena ola (tās vietā var izmantot 2 ēdamkarotes ūdens). Visas sastāvdaļas kārtīgi samīca, ļauj mīklai 30 minūtes atpūsties, tad izrullē, griež strēmelītes un vāra. Ja makaronus kaltē, tie kļūst drupeni, – saka saimniece.