Foto – Valdis Semjonovs

Spēka dīgsti. Kur tos droši pirkt? 0

“Senāk ap šo laiku (jautājums iesūtīts februāra beigās – Red.) lielveikalos bija nopērkami visdažādāko sēklu dīgsti – redīsi, lucerna, kressalāti. Nu tos vairs nevaru atrast. Varbūt pēc tā skandāla, kad Rietumeiropā uz diedzējumiem atrada bīstamas baktērijas, arī mūsu tirgotāji no tām ir nobijušies?

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Kā tad īsti ir ar tiem dīgstiem: vai maz ir droši tos pirkt veikalā? Varētu diedzēt paši, bet mums dzīvoklis sētas mājas apakšstāvā, kur dienasgaismas vienmēr par maz.” 
Agita K. Rīgā

 

“Vecapēnu” diedzējumus pazīst daudzi veselīga uztura cienītāji. Ražotne atrodas gandrīz pašā Rīgas centrā, kādas noliktavu un biroju ēkas telpās netālu no tramvaju depo. Tur, gandrīz sterilos apstākļos, diedzē sēklas un audzē dīgstus, kas nopērkami prāvākajos lielveikalos.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

Pilsētas zemkopība 


SIA “Vecapēni” darbība pilnībā atbilst apzīmējumam – pilsētas zemkopība (angliski – urban farming), kas pasaulē kļūst aizvien populārāka. Pirms septiņiem gadiem tagadējais uzņēmuma vadītājs Mārtiņš Kaugars no vecākiem pārņēma zemnieku saimniecību “Vecapēni”, kas dibināta deviņdesmito gadu sākumā Aiviek­stes pagastā. Sākotnēji saimniecībā audzēja dažādus garšaugus un salātaugus restorāniem, taču tas bija darbs vasaras mēnešiem. Vajadzēja kaut ko arī ziemā, tāpēc restorāna “Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš ieteica audzēt dīgstus. Sākumā to darīja pilsētas dzīvoklī, tagad tas notiek jau minētajā ražotnē.

Tur, 180 m2 lielā platībā, ir viss: diedzēšanas telpas, aprīkojums mikroklimata uzturēšanai, ledusskapis gatavās produkcijas atdzesēšanai, kā arī noliktava iesaiņošanas materiālam un sēklu maisiem.

Tā kā telpā nav logu, visi darbi notiek mākslīgajā apgaismojumā, darbinieku vajadzībām to nodrošina parastās dienasgaismas spuldzes, diedzēšanai un dīgstu audzēšanai izmanto speciālās 400 W augstspiediena nātrija spuldzes ar reflektoriem, ko parasti lieto siltumnīcās. Izmēģinājuši arī lētākas dienasgaismas spuldzes, bet ne visiem augiem to gaisma bijusi piemērota. Speciālās ir dārgas un patērē daudz elektrības, toties nodrošina tādu gaismu, kas patīk visiem augiem.

Saimniecībā ražo divu veidu produktus: diedzētās sēklas un dīgstus. Augu klāsts ir plašs, gandrīz divdesmit. Telpas vidū ir arī paliktnis, kas pirmajā acu uzmetienā izskatās pēc puķu dobes, tur podiņos aug baltās un sarkanās ilgziedu begonijas (leduspuķītes), kuru ziedus izmanto restorānos ēdienu dekorēšanai, arī garšas bagātināšanai. Begoniju ziedi ir sulīgi, ar skābenu garšu.

Reklāma
Reklāma

 

Baziliks, sinepes un citas kreses

Dīgstiem audzē sarkano un zaļo baziliku, baltās un melnās sinepes, rukolu, zirņus, saulespuķes, sarkanos kāpostus, lapu pētersīļus, mangoldu un brokoļus, ko Mārtiņš apzīmē vienā vārdā – kreses. Nosaukums atvasināts no kressalātiem (angliski – cress), kas kādreiz bija ļoti populāri. Tagad to dīgstus audzē tikai pēc restorānu pasūtījuma, jo veikalos tie ātri sabojājas. Angļu valodā dīgstus bieži sauc arī par mikrozaļumiem (micro­greens) un tie ir jānošķir no citas preču grupas, ko dēvē par sīklapiņām (baby leaf) jeb salātlapiņām. Tās iegūst no lielākiem augiem – tie vairs nav dīgstu, drīzāk gan dēstu lielumā.

Dīgstu audzēšanai atvēlēti 72 m2, telpu apgaismo sešas siltumnīcu spuldzes. Apgaismojuma intensitāte nav mērīta, taču pēc augu reakcijas Mārtiņš pārliecinājies, ka tā ir pietiekama. Elektroenerģijas patēriņš ir gana liels: maksājot pēc industriālā tarifa, sanāk kādi 150 lati mēnesī. Lampas deg visu diennakti bez pārtraukuma, nodrošinot gan gaismu, gan siltumu, tāpēc nekāda papildu apsilde nav vajadzīga. Telpa atrodas ēkas iekšienē, temperatūra stabili turas apmēram +26 °C, bet relatīvais gaisa mitrums ir 55 – 65% līmenī. Vēdināšanai ierīkota ventilācijas sistēma, bet lieko gaisa mitrumu savāc speciāls aparāts Ecodry PRO. Vasarā, kad paliek par karstu, gaisa kustību ap augiem nodrošina ar sadzīves ventilatoru.

Dīgsti aug uz plauktiem, kas izvietoti visapkārt telpai pa perimetru, daļa kastīšu novietota telpas vidū uz grīdas (metāla vanniņās uz koka paliktņiem). Ja nepieciešams, ar plauktiem var aizņemt visu telpu.

Dīgstus audzē pārtikas produktiem piemērotos, vienreiz lietojamos plastmasas trauciņos. Par substrātu izmanto bagātinātu kūdru, kas sajaukta ar mālu un zemi atbilstoši audzējamo sugu prasībām. Nekodinātas, diedzēšanai paredzētas sēklas ar SIA “Agrimatco Latvia” starpniecību ieved no itāļu firmas “Galassi Sementi”. Kviešus, redīsus, sējas kaņepes (sēklas, ko iespējams izaudzēt Latvijā) iepērk no vietējiem zemniekiem vai SIA “Latvijas šķirnes sēklas”. Lēcas ieved no Lietuvas.

Audzēšanas process ir vienkāršs: kastītēs ieber substrātu, virsū bagātīgi uzkaisa sēklas, laista ar tīru ūdeni. Atkarībā no audzējamās sugas dīgsti izaug 3 – 8 dienu laikā. Visstraujāk aug kvieši, Ķīnas pupiņas un lēcas, ilgāk sīpoli, bet visilgāk (līdz pat četrām nedēļām) – lapu pētersīļi.

 

Diedzētas sēklas

Iediedzēšanai galvenokārt izmanto kviešu, Ķīnas jeb Mung pupiņu, lucernas, lēcu, lapu redīsu, sīpolu un brokoļu sēklas un graudus. Šim nolūkam atvēlēts atsevišķs nodalījums. Diedzēšanai izmanto stikla burkas vai kantainas plastmasas bļodas, uztur optimālo temperatūru, mitrina ar tīru ūdeni. Pēc sadīgšanas sēklas uz pāris dienām ievieto aukstumkamerā – ledusskapī, kur +4…+8 °C temperatūrā to augšana apstājas. Šādas piebremzētas sēklas var saiņot trauciņos un sūtīt uz veikaliem.

Pēc pasūtījuma audzē arī kviešu zelmeni. Dažos restorānos no kviešiem spiež sulu. No vienas kārbiņas kviešu zelmeņa sanākot pāris šotiņu ļoti veselīgas, bioloģiski aktīvas sulas.

Ražotnē strādā divas sievietes, ir arī algots šoferis produkcijas piegādei, bet pats Mārtiņš koordinē visus darbus un realizāciju.

 

Pērciet droši!

Pirms trim gadiem dīgstu audzēšanu lielveikaliem nācās pārtraukt, jo pieprasījumu pēc diedzējumiem ievērojami samazināja globālā ekonomiskā krīze. Pircēju uzticību iedragāja arī 2011. gadā patogēnās zarnu nūjiņas izraisītā epidēmija Vācijā. Īsteno infekcijas avotu galu galā tā arī neatrada, taču aizdomās turamo bija daudz – gurķi, tomāti, lapu salāti, dīgsti… Rezultātā būtiski samazinājās dārzeņu un zaļumu patēriņš visās Eiropas valstīs, tostarp Latvijā.

Tomēr cilvēki aizvien vairāk nosliecas par labu veselīgam dzīvesveidam un pārtikai, atkal ir parādījusies interese par diedzējumiem. Tirgotāji paši ierosināja atjaunot dīgstu piedāvājumu mazumtirdzniecībā lielveikalos. Kopš marta sākuma SIA “Vecapēni” produkcija atkal ir gandrīz visos lielveikalos tīklos (izņemot “IKI”), tāpat vairākos restorānos. Sadarbības partneru vidū ir pazīstamie pavāri Mārtiņš Rītiņš un Mārtiņš Sirmais, kā arī ēdināšanas uzņēmumi “Lido”.

Ja tuvējā lielveikalā diedzējumu nav, varbūt ir vērts aprunāties ar augļu un dārzeņu nodaļas vadītāju vai vismaz apvaicāties zāles darbiniekiem (lielākajos veikalos ir informācijas centri). Ja veikalnieki zinās, ka ir pieprasījums, dīgsti parādīsies arī jūsu iecienītājā tirdzniecības vietā.

Par vietējo diedzējumu kvalitāti nav jāšaubās. SIA “Vecapēni” pievērš ļoti lielu uzmanību patērētāju drošībai un higiēnas pasākumiem. Pēc katras aprites telpas mazgā, katru nedēļu tās dezinficē ar speciāliem līdzekļiem. Laistīšanai izmanto pilsētas dzeramo ūdeni, ko papildus filtrē, attīrot ne vien no iespējamiem mehāniskiem piemaisījumiem, bet pat no baktērijām. Saskaņā ar labas higiēnas prakses nosacījumiem reizi gadā laistāmo ūdeni pārbauda laboratorijā, vismaz divas reizes gadā ražotni apmeklē PVD inspektori. Audzēšanas laikā neizmanto nekādas ķimikālijas, lieto vienīgi pārtikas ražotnēs atļautos dezinfekcijas līdzekļus.

 

Ja diedzējat paši

Tiem, kuri paši vēlas diedzēt sēklas vai izaudzēt dīgstus, veikalos jāmeklē īpaši šim mērķim paredzētās sēklas. Tādas ir pārdošanā, tikai vērīgi jālasa marķējums uz paciņas. Diedzējot mājas apstākļos, drošāk izmantot dzeramo ūdeni no pudelēm, nevis no krāna. Galvenie audzēšanas nosacījumi ir stabila temperatūra (apmēram +24…+25 °C) un pietiekami daudz mitruma. Vēlams, lai diedzēšanas vietā ir gaisma, taču tiešos saules staros diedzējumi nav jātur. Labāk iztikt bez papildapgaismojuma, jo, ieslēdzot un izslēdzot spuldzes, strauji mainās gaisa temperatūra, kas dīgstiem nenāk par labu. Ja tomēr šādi vēlas paātrināt augšanu, spuldzēm jādeg nepārtraukti.

Diedzētās sēklas nav paredzētas sēšanai dārzā, tas ir pārtikas produkts. Ja grib izaudzēt redīsu saknes vai rukolas lapas ražai, zemē jāsēj parastās sēklas.

 

 

PADOMI

• Lai dīgsti ilgāk saglabātu svaigumu, tiem jāatrodas istabas temperatūrā, vietā, kur nav caurvēja. Mājas apstākļos trauciņu ar augošiem dīgstiem vislabāk novietot tuvu palodzei, bet ne tiešos saules staros.

• Vislabāk būtu apēst diedzētās sēklas vai dīgstus jau iegādes dienā, kamēr tie ir svaigi, enerģijas un vitamīnu pilni. Ja tas nav izdevies un dīgsti sāk novīst, tos aplaista ar dzeramo ūdeni. Neapēstās diedzētās sēklas gan ir jāuzglabā ledusskapī, bet, ja tās šķiet nedaudz iekaltušas, palīdzēs 5 – 10 minūtes ilga pelde aukstā ūdenī.

 

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.