Sparģeļu stādi no sēklām… Vai izdosies? 0
“Kā no sēklām izaudzēt ēdamos sparģeļus?” LIENE P.
– Sparģeļu stādu audzēšana no sēklām ir ilgs process, no sējas līdz pirmajai ražai paiet seši gadi. Lai gan sēklām ir biezs apvalks, pirms sējas tās nav nepieciešams uzbriedināt siltā ūdenī. Jaunie dīgsti ir ļoti vārgi, attīstās lēni, tāpēc vispirms siltumnīcā audzē dēstus, – stāsta Jānis Eriņš, kurš savā saimniecībā Codes pagastā sparģeļus apmēram 0,4 ha platībā audzē jau devīto gadu gan pašu patēriņam, gan Rīgas restorāniem.
Sparģeļu sēklas viņš sēj agri pavasarī (martā) kastītēs bagātinātā kūdras substrātā. Diedzējot vismaz +16 °C temperatūrā, sadīgst 1–2 nedēļās. Jo zemāka temperatūra, jo mazāk dīgstu (tie ir tik sīki kā matiņi ar 3–4 mazām saknītēm apakšā). Dēstus lielākos daudzumos vēlams audzēt uz lauka, jo tik ilgi aizņemt siltumnīcu neatmaksājas. Mazākos daudzumos dēstus audzē palielos podos, katrā liekot vairākas sēklas. Kad stādiņi paaugušies, maijā tos pārstāda dobē. Audzējot dēstus laukā, izvēlas no vējiem aizsargātas, saulainas un ļoti iekoptas vietas (var būt arī lecektis), kur ir bagātīgs organisko vielu saturs un augsne sastrādāta vismaz 60 cm dziļi. Trīsgadīgus dēstus ar spēcīgu sakņu sistēmu pastāvīgā vietā stāda aprīļa vidū–beigās, kur tie varēs augt desmit gadu. Vienā vagas metrā izvieto 4–5 sparģeļus.
Tā kā audzēt jāuzsāk agri pavasarī, jāizvēlas pēc iespējas līdzena, ātri iesilstoša vieta ar vieglu, dziļi sastrādātu, labi mēslotu augsni. Ļoti svarīgi, lai daudz barības vielu būtu arī dziļākos augsnes slāņos.
– Vācijā sparģeļu asnus parasti sāk vākt jau aprīļa sākumā, bet pie mums – mēnesi vēlāk. Kopumā šogad raža ir slikta, jo asnu attīstībai nepieciešama +19…+20 °C augsnes temperatūra, taču vēl maija sākumā zeme bija auksta. Ja pavasaris iestājas agri un ir sevišķi silts, dzinumi izaug sulīgi, garšīgi. Turpretī, ja augi pēc pamošanās dzinumus sāk dzīt pavēlu, tie ir diezgan šķiedraini. Maijā ražu vācam 2–3 reizes nedēļā un turpinām līdz 20. jūnijam. Vēlāk vākt nav jēgas, jo tie kļūst koksnaini, negaršīgi, – skaidro audzētājs.