Foto-Aija Geida

Spageti ķirbis kā melone vai kabacis 0

Spageti ķirbis ir mazliet līdzīgs kabacim – dzeltens vai zaļš ar svītrām, abos galos vienāds, bez paresninājuma. Dzeltenie spageti ķirbji mazliet atgādina Vidusāzijas meloni, zaļie – cukini kabaci. Tie labi glabājas līdz decembrim, tikai tad ķirbis kārtīgi jānogatavina. Sēklas tam var iegādāties gandrīz jebkurā specializētajā veikalā, arī aug tas kā kabacis – veidojas krūmveida augs, ienākas 5 – 7 ķirbīši. Ļoti viegli audzējams, neprasa īpašas rūpes, īpaši ieteicams mazdārziņos, jo atšķirībā no citiem ķirbjiem neaizņem daudz vietas.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Tu maksā visvairāk par to, ka metu visu pie malas un skrienu remontēt tieši tavu māju!” Mārcis atklāj, cik Latvijā pelna celtnieki 16
Kokteilis
Auns – velotrenažieris, Lauva – balets. Kuras fiziskās aktivitātes tev sagādās prieku pēc zodiaka zīmes? 1
Kokteilis
Mākslīgais intelekts zina, kas tev ir vajadzīgs! Piemērotākie pārtikas produkti katrai zodiaka zīmei 9
Lasīt citas ziņas

Lai gan šķiet sarežģīti, patiesībā spageti ķirbja pagatavošana ir ļoti vienkārša.

 

1. Vispirms ķirbi pārgriež uz pusēm, tad vēlreiz uz pusēm. Šīm ceturtdaļām ar rokām izņem sēklas (ar nazi nevajag griezt, tad tik labi neveidojas makaroni).

CITI ŠOBRĪD LASA

2. Ir divi varianti, kā gatavot – var apslacīt ar olīv­eļļu un cept cepeškrāsnī +180 grādos aptuveni 25 – 30 minūtes. Un var likt katlā uz sautējamajām restītēm, ielejot apakšā pusglāzi ūdens, un sutināt uz lēnas uguns 15 – 20 minūtes. Ūdenī vārīt gan nedrīkst, tad zūd visas vērtīgās un aromātiskās vielas, ķirbis kļūst ūdeņains un nebaudāms.

3. Ļoti būtiski ir nofiksēt ķirbja gatavību – to nepārcept vai nepārvārīt, tad makaroni nebūs tik stingri un gardi, jo mīkstums kļūst līdzīgs kartupelim. Ja sutina ūdens tvaikos, ķirbja gatavību var noteikt pēc tā, ka mīkstuma virspusē sākt atdalīties šķiedras, kas līdzinās makaroniem (to var ļoti labi redzēt fotogrāfijā). Ceptam ķirbim gatavību pārbauda ar dakšiņu, tam virsma cepeškrāsnī kļūst gluda.

4. Kad ķirbis nedaudz padzisis, ņem dakšiņu un uzmanīgi velk pār mīkstumu, atdalot makaronus. Raksta autore novērojusi, ka ir virziens, kurā tie gatavojas labāk, un tāds, kur tie vairāk līdzinās vermišeļiem, nevis spageti. Lai cik dīvaini šķiet, šis virziens ir nevis gareniski, bet gan plakaniski ķirbja šķēlei.

 

Ar ko pasniegt?

Vārītam spageti ķirbim ir viegls riekstu aromāts, tas negaršo kā pierastie lielie dārza ķirbji. Bērniem tīri labi patīk, ja šos spageti makaronus pārkaisa ar sāli, pievieno nedaudz sviesta un piedāvā kopā ar tomātu mērci, bet ir arī smalkākas receptes, kā šo brīnumu pasniegt galdā.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.