Trīs varianti ātrai ēdienreizei 0
Makaroni, spageti un rīsi ir ātri pagatavojami, šķiedrvielām bagāti, nesatur holesterīnu, garšo gan lieliem, gan maziem. Restorāna “Neiburgs” šefpavārs TOMASS GODIŅŠ piedāvā dažas receptes, lai dažādotu ikdienas maltītes.
Pasta labi sader gan ar gaļu, gan ar zivīm, gan ar dārzeņiem un sieru. – Spageti var pasniegt ar ceptu vistas, tītara vai liellopa fileju, ar vistas šķiņķīšiem. Gaļai jābūt tādai, kas, ātri uzcepta, ir gatava un sulīga. Tad vēl var variēt ar dārzeņiem un mērcēm, kam, gatavojot pastu, ir liela nozīme, – stāsta Tomass Godiņš.
Lai ēdiens nebūtu bezgaršīgs, spageti jāvāra lielā ūdens daudzumā, pieberot sāli. Noteikti nevajag pārvārīt. Uz iepakojuma ir norāde, cik ilgi tas jādara, un šo norādi der ievērot. – Daži uzskata: lai vārot spageti nesaliptu, jāpielej olīveļļa. Es eļļu izmantoju vēlāk – uzleju nokāstiem spageti. Man šķiet, ka tad ir lielāka jēga, – pieredzē dalās pavārs.
Ar Boloņas mērci
Gatavošanas laiks 20 minūtes
• 500 g maltas liellopa gaļas
• 1 šalotes sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• ½ selerijas saknes
• 2 burkāni
• 1 ēdamkarote tomātu pastas
• 1 kārbiņa tomātu savā sulā
• Sviests
• Saldais krējums
• Eļļa
• Čili
• Sāls, pipari
Pastu vāra tik ilgi, kā norādīts uz iepakojuma. Katliņā uzkarsē eļļu un apcep smalki sagrieztu sīpolu, ķiploku, selerijas sakni un burkānu. Dārzeņiem pievieno maltu liellopa gaļu, nedaudz tomātu pastas, tomātus savā sulā ar visu šķidrumu, sāli, piparus, čili un sautē, līdz gaļa gatava. Nobeigumā pieliek mazliet sviesta un saldo krējumu. Dārzeņu un maltās gaļas maisījumu sajauc ar novārīto pastu. Pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem, uzrīvē sieru.
Risoto
Gatavošanas laiks 30 minūtes
• Arborio rīsi
• Šalotes sīpols
• Ķiploka daiviņas
• Puravs
• Olīveļļa
• Dārzeņu buljons
• Nedaudz baltvīna
Sagriež puravu, sīpolu, ķiploku un viegli apcep olīveļļā. Katliņā apcep rīsus, pielej nedaudz baltvīna un karsējot iztvaicē. Pēc tam pievieno sviestu un ar kausiņu uzlej tik daudz dārzeņu buljona, lai apsegtu rīsus. Kad buljons novārās, pielej nākamo devu. Rīsi ir gatavi aptuveni pēc 20 minūtēm.
Risoto var pievienot smalki sagrieztas baravikas un visu kopā pasutināt 5–10 minūtes. Var pasniegt ar ceptu vistas vai liellopa fileju, ar ceptām zivīm, piemēram, samu, zandartu, lasi, arī ar tīģergarnelēm.
Ar keila kāpostiem un sparģeļiem
Gatavošanas laiks 15 minūtes
• Spageti
• Liellopa fileja
• Keila kāposti
• Sparģeļi
• Šalotes sīpols
• Eļļa
• Čili
• Sāls, pipari
• Lociņi, pētersīļi
• Sojas mērce
• Teriyaki mērce
• Cietais siers
Keila jeb lapu kāposta lapas blanšē sālsūdenī, sagriež, pievieno sagrieztus sparģeļus (tos arī iepriekš blanšē sālsūdenī) un šalotes sīpolu, sojas un Teriyaki mērci un dārzeņus apcep eļļā. Ja vēlas, var pievienot arī puravu un ķiploku. Uz karstas pannas no abām pusēm ātri apcep liellopa fileju. To sagriež gabaliņos un sajauc ar vārītiem spageti un apceptiem sparģeļiem un keila kāpostiem. Uzrīvē cieto sieru, uzbārsta sakapātus zaļumus – lociņus un pētersīļus. Ja vēlas, asumiņam pieliek sakapātu svaigu čili.
PADOMS
Kā pagatavot dārzeņu buljonu
Var izmantot dažādus dārzeņus, arī to pārpalikumus, piemēram, zaļumu un garšaugu (pētersīļu, diļļu, bazilika) kātus. Visu nomazgā, sagriež lielos gabalos. Sīpolu, ķiploku, burkānu un seleriju viegli apcep olīveļļā (ja vēlas, var pievienot nedaudz baltvīna). Liek pilnu katlu ar dārzeņiem, uzlej aukstu ūdeni, lai tie būtu nosegti. Vāra stundu vai ilgāk uz lēnas uguns, tad nokāš (ja vāra uz straujas uguns, dārzeņi ātri izšķīdīs, veidosies putra). Dārzeņu buljonu slēgtā traukā ledusskapī var uzglabāt nedēļu, bet, ja lej trauciņos un sasaldē, – aptuveni pusgadu.