Sorgo – sens graudaugs ar augstu uzturvērtību un labu garšu. 3 receptes pagatavošanai 0
Līdz Latvijai ir atceļojis sorgo – graudaugs, kas ir lēts, ar augstu uzturvērtību un labu garšu. Sorgo pēc izskata ir līdzīgs pērļu kuskusam vai prosai, graudi ir apaļi, tikai divreiz lielāki.
Sorgo ir vairāk nekā 30 dažādas šķirnes, un graudi var būt baltā, dzeltenā, rozā, violetā, sarkanā vai brūnā krāsā. Uzturā tas lietots jau senos laikos.
Sorgo ir bagāts ar ogļhidrātiem, olbaltumvielām un minerālvielām, tajā ir daudz dzelzs, kā arī kālijs un kalcijs. Sorgo ir pilngraudu produkts, tāpēc visas uzturvielas saglabājušās un nav ne attīrītas, ne noslīpētas, kā ražojot rīsus un baltos kviešu miltus.
Ja sorgo pareizi izmērcē un izvāra, tam ir patīkama, irdena struktūra.
Produkts labi iederas dažādos salātos kopā ar sutinātiem vai svaigiem dārzeņiem, zaļumiem, īpaši rukolu un spinātiem.
Sorgo labi noder dārzeņu pildīšanai tāpat kā rīsi. No šā graudauga var gatavot zupas, sautējumus, risoto, plācenīšus, gardas putras, īpaši sāļās.
Ja labi izmērcē un pirms vārīšanas apcep sviestā, sorgo teju jebkuru sāļo ēdienu papildina ar tekstūru, teicamu garšu un uzturvērtību. Šis graudaugs labi absorbē mitrumu, tāpēc, vārot ūdenī, jāievēro attiecības 1:3.
Graudaugu ieteicams iepriekš izmērcēt aukstā ūdenī vismaz 4–6 stundas.
UZZIŅA
500 gramu sorgo maksā 0,60–0,70 eiro.
Lūk, 3 receptes, kurās izmantots sorgo.
Sorgo un biešu sautējums ar zaļumiem
Zupa ar jaunajiem kabačiem un sorgo
Sorgo salāti ar redīsiem un fetaki sieru