Šopavasar strauji izziedēja skābenes. Vai tās vairs nevar vākt? 6
Šopavasar strauji izziedēja skābenes. Tā arī nepaguvu novākt. Vai šovasar vairs lapas nevarēs vākt? Jautā Marta Mārupē.
“Ja skābenes izziedējušas, tās nogriež. Apmēram mēneša laikā atkal ataugs jaunas,” skaidro zemniece Mārīte Vientuleno no Iecavas novada Mazstungām. Nogriezto ražu izšķiro – ziedkātus un pāraugušās, stiegrainās lapas aizmet, bet vēl mīkstās un sulīgās izlieto pārtikā.
Tas ir mīts, ka pāraugušas skābenes ir kaitīgas, taču stiegrainuma dēļ neēdamas gan.
Lai skābenes labi ražotu, pēc novākšanas tās aprušina un pamēslo.
Pavasarī pirms sezonas der iestrādāt kompostu, satrūdējušus kūtsmēslus. Augšanas laikā uzlej atšķaidītu vircu vai ūdenī šķīstošos minerālmēslus, jo augam barības vielas vajag uzņemt strauji. Taču mēslojumu dod mēreni, nepārmēslojot, jo skābenes var uzkrāt sevī nitrātus cilvēkam kaitīgā daudzumā.
Audzējot tirdzniecībai, skābenes atjauno ik pēc diviem gadiem, jo šajā laikā tās dod maksimālo ražu.
Mazdārziņā skābeņu cers var dzīvot ilgāk, tomēr vecam augam lapu raža būs mazāka, tās ataugs lēnāk. Tāpēc labāk skābeņu dobi atjaunot.
Skābenes sēj dobē, vadziņā. Galvenais – neiesēt pārāk dziļi. Sēklas apber tikai ar aptuveni 3 mm biezu augsnes kārtiņu. Sausā laikā vadziņā vispirms ielej ūdeni un tad sēj sēkliņas. Lai skābenītes izaugtu strauji, tām vajag mikroklimatu, tāpēc pārklāj ar agroplēvi.
Padoms!
Ja skābenes saaugušas, bet tās gatavot nav laika, dārzniece iesaka savu metodi, kā tās saglabāt – sasaldēt.
Skābenes nogriež, nomazgā, sasmalcina un saliek vajadzīgā lieluma porciju maisiņos. Šādi sagatavotas skābenes var pievienot gan zupām, gan zaļajiem kokteiļiem.