Foto – Karīna Miezāja

Šokolādes revolūcija: Šveices zinātniekiem izdevies atklāt jaunu veidu, kā pagatavot šokolādi 17

Pārtikas zinātnieki Šveicē ir radījuši veidu, kā pagatavot šokolādi, izmantojot visus kakao augļus, nevis tikai pupiņas, turklāt bez cukura, vēsta BBC.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
Kā tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

Šokolādē, ko Cīrihes Federālajā tehnoloģiju institūtā izstrādājusi ļoti cienījamā zinātnieku komanda Kima Mišras vadībā, izmanto kakao augļu mīkstumu, sulu un endokarpu (slānis ap sēklām). Šis process jau ir piesaistījis ilgtspējīgas pārtikas uzņēmumu uzmanību.

Viņi skaidro, ka tradicionālā šokolādes ražošana, izmantojot tikai pupiņas, nozīmē, ka pārējie kakao augļi, kas ir maza ķirbja lieluma un uzturvērtībām bagāti, paliek pūt uz lauka.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jaunā šokolādes veida pagatavošanas noslēpums slēpjas ļoti saldajā kakao augļu sulā. Pēc izstrādātāja Mišras teiktā, tai ir izteikta augļu garša, kas nedaudz atgādina ananāsu garšu.

Šī sula, kas satur 14 % cukura, tiek pakļauta destilācijas procesam, lai veidotos ļoti koncentrēts sīrups. Pēc tam šo sīrupu sajauc ar mīkstumu un pievieno izžāvētu endokarpu.

Šādā veidā process ir pēc iespējas videi draudzīgāks, un tas nozīmē, ka neviena augļa daļa netiek izniekota.

Rezultāts sanāk ļoti salda un bieza kakao želeja. Apvienojumā ar kakao pupiņām, no kurām gatavo šokolādi, šī želeja pilda cukura funkciju, un tas nozīmē, ka papildu saldinātāji vairs nav vajadzīgi.

Mišra uzskata, ka viņa izgudrojums turpina senu inovāciju virkni, ar ko lepojas Šveices šokolādes ražotāji.

19. gadsimtā Rūdolfs Lindts no slavenās Lindtu “šokolādes” ģimenes nejauši izgudroja galveno šokolādes “konšēšanas” (aktīva, nepārtraukta maisīšana). Uz nakti viņš aizmirsa izslēgt maisītāju, un rezultātā no rīta tika iegūta garšīgi maiga un salda šokolāde.

Šveices jaunuzņēmuma KOA līdzdibinātājs Anians Šreibers uzskata, ka veselu kakao augļu izmantošana varētu atrisināt daudzas kakao nozares problēmas, sākot ar strauji augošajām kakao pupiņu cenām un beidzot ar plaši izplatīto nabadzību kakao audzētāju vidū.

“Tā vietā, lai cīnītos par to, kurš cik daudz pīrāga saņems, jūs saražosiet vairāk pīrāga un ieguvēji būs visi,” viņš skaidro.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.