Šokolādes Latvijā būs vairāk 2
Modernajā ražotnē var saražot 2,5 tonnas šokolādes stundā. Plānots, ka jaunajā fabrikā pirmajā gadā tiks saražoti 10 tūkstoši tonnu šokolādes – ap 100 veidu, produkcijas trešā daļa tiks pārdota Latvijas veikalos.
Uzņēmuma “Pobeda” ģenerāldirektore Olga Muravjova atklāj, ka šokolāde būs ar dažādiem pildījumiem un piedevām – dzērvenēm, riekstiem, rozīnēm, taps arī porainā šokolāde. Jau šobrīd pieejama šokolāde ar stēviju, kas ir dabiskā alternatīva cukuram. Produkcija top dārgajā “premium” un vidējā segmentā, kas nozīmē – tas nebūs lēts produkts. Viņa novērojusi, ka Latvijas patērētāji labprāt nobauda tradicionālo šokolādi – nedaudz rūgtu, lai būtu pilns šokolādes garšas spektrs.
Izejviela tiek piegādāta no Kotdivuāras, Ekvadoras un Ganas ražotājiem, kas kakao pupas apstrādā, sasmalcina un piegādā šokolādes ražotājam. Jaunu produktu radīšana Olgu ļoti aizrauj – “tā ir kā mūzika”. Viņa pati pēc profesijas ir fiziķe matemātiķe, bet konditoreja viņu aizrāvusi tiktāl, ka Vācijā viņa pabeigusi konditoru kursus, mācījusies Krievijā un tagad darbojas šajā jomā.
Konkurence Latvijā Muravjovus nebaida, jo Krievijā tā bijusi daudz asāka – nācies konkurēt ar ilggadīgiem spēlētājiem, kuri ir daudz vecāki par “Pobedu”, kas tirgū darbojas tikai 15 gadus. “Labu produktu labi pieņems jebkurā valstī,” piebilst Olga Muravjova. Krievijā “Pobeda” aizņem ap 7%, Latvijā uzņēmuma īpašnieki plāno aizņemt ap 30% tirgus trīs līdz piecu gadu laikā.
Līdz ar savas filiāles atvēršanu Latvijā uzņēmums “Pobeda” kļuvis par pirmo un vienīgo Krievijas kompāniju savā segmentā, kas atvērusi ražotni kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm. Kompānijas prezidents Vitālijs Muravjovs neslēpj, ka ražošana Eiropā bija nopietns Muravjovu ģimenes biznesa stratēģisks solis un pavērsiena punkts kompānijas vēsturē. Fabrika Ventspilī rada jaunas eksporta iespējas, un fabrikas veidotāji plāno palielināt piegāžu apjomu uz Eiropu, ASV un citām valstīm.
Jāpiebilst, ka fabrikā Ventspilī un pārdošanas nodaļā Rīgā paredzēts nodarbināt aptuveni 75 Latvijas iedzīvotājus. Projekta īstenošanai atvēlēti vairāk nekā 10 miljoni eiro, no tā pirmajā kārtā 7 miljoni jau iztērēti, tostarp 2,5 miljoni ieguldīti no ES struktūrfondiem. Nākamajā kārtā paredzēts ieguldīt atlikušo naudu, kas ļaus sākt konfekšu ražošanu. Muravjovi lepojas, ka ražotnē izdevies ieviest modernākās ražošanas līnijas. Šokolādes temperēšanas iekārta, kas ļauj izveidot dažādas šokolādes kristālu formas, kā arī pasaulē lielākās dzirnavas, kur pēc jaunām tehnoloģijām tiek saskaldīti cukura kristāli – šīs ir tikai dažas no uzņēmumā esošajām modernajām iekārtām.
“Mēs jau tagad lepojamies ar “Pobedu” Ventspilī. No brīvostas iznomātajā ēkā uzbūvējām fabriku un aprīkojām to ar vismūsdienīgākajām iekārtām, kas dienā spēj saražot 30 tonnas šokolādes. Jaunākās tehnoloģijas gādās par ražošanas kvalitāti un drošību,” stāsta ģenerāldirektore. Viņa slavē pašvaldību, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par pretimnākšanu un atbalstu, veidojot jauno ražotni.
Konditorejas fabrika “Pobeda” ir viena no lielākajām Krievijā. Kaimiņvalstī tai pieder divas ražotnes, un tagad trešā atvērta Ventspilī. Kā atklāja Olga Muravjova, viņai ir trīs bērni, un tagad katram ir pa fabrikai. Visu fabriku kopējā platība ir 43 tūkstoši kvadrātmetru, un tās aprīkotas ar 28 mūsdienīgām ražošanas līnijām, no tām divas atrodas Ventspilī. Ražošanas jauda Krievijā esošajās fabrikās – 220 tonnas diennaktī.
Apsveikt kolēģus atklāšanas dienā bija ieradušies arī šokolādes trifeļu ražotāja “Pure Chocolate” īpašnieki Aivars un Pēteris Žimanti. Žimanti atzina, ka konkurence saasināsies tieši starp šokolādes tāfelīšu ražotājiem, taču pūrenieki šajā nišā nedarbojas. “Ventspils fabrikas jauda ir liela, un skaidrs, ka to visu Latvijā nevarēs apēst, tāpēc svarīgs būs eksports. Kopumā tas palīdzēs Latvijai kā valstij, kas ražo šokolādi un to eksportē,” tā Pēteris Žimants. Arī patērētājiem būšot lielāka šokolādes izstrādājumu izvēle.