Šokolādes kūka ar dzērvenēm. Svinam svētkus ar glanci! 4
Autors: Aija Geida, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas mediji”
Sastāvdaļas biskvītam
• 200 g kviešu miltu
• 50 g kakao pulvera
• 4 ēdamkarotes cukura
• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
• tējkarote sodas
• 400 g iebiezinātā piena ar cukuru
• 150 g izkausēta sviesta
• 1 ēdamkarote vaniļas cukura
• 250 ml ūdens
Krēmam
• 250 g biezpiena
• 100 ml saldā krējuma
• 2 ēdamkarotes cukura
Dzērveņu pildījumam un rotāšanai
• 500 g dižbrūkleņu
• 200 g cukura
• 200 ml ūdens
• 500 ml saldā krējuma
• ēdamkarote pūdercukura
Pagatavošana.
Atsevišķā bļodā sajauc kviešu miltus, sodu, cepamo pulveri, kakao pulveri, vaniļas cukuru, cukuru. Citā bļodā sajauc izkausētu sviestu, iebiezināto pienu ar cukuru, ūdeni. Sajauc sausās un šķidrās sastāvdaļas kopā, samaisa. Masu sadala divās daļās. Cepamo formu ietauko ar sviestu. Lej mīklu un cep (25 minūtes) katru daļu atsevišķi + 150 °C. Kad biskvīts izcepies, tam ļauj 5 minūtes atdzist un tikai tad ņem laukā no formas.
Katliņā ielej ūdeni, pieber cukuru un dižbrūklenes, karsē, līdz ogas kļūst mīkstas, bet nav izšķīdušas. Katlu noceļ no uguns un atdzesē. Nokāš sīrupu.
Pagatavo krēmu: ar blenderi sakuļ cukuru, biezpienu un saldo krējumu.
Kārto kūku. Vispirms biskvītu piesūcina ar dižbrūkleņu sīrupu, kas palicis no ogu karsēšanas. Tad uz apakšējās biskvīta plāksnes smērē krēmu, liek bagātīgi dižbrūklenes, pēc tam otru biskvīta kārtu. Tortes malas apsmērē ar krēmu.
Saputo saldo krējumu ar pūdercukuru. Ieliek konditorejas šļircē un tortes malas dekorē ar putukrējuma rozītēm. Kūkas virsa veidota divās krāsās – vidusdaļa rotāta ar baltām putukrējuma rozēm, gar abām malām saliktas sīrupā izvārītās dižbrūklenes. Noliek uz pāris stundām ledusskapī savilkties. Ja kūku paredzēts uzglabāt ilgāku laiku, putukrējumam kulšanas laikā pievieno putukrējuma stindzinātāju.