“Šokolāde katru dienu pārvērš svētkos!” Vissaldākās receptes garšīgam gada sākuma 0
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Ārkārtas situācijas ierobežojumi atraisa radošumu, jo ir laiks, lai apgūtu kādu jaunu prasmi. Stresa mazināšanai, saldākai dzīvei un pēc idejām dāvanām ejam uz Laimas šokolādes muzeju.
“Šokolāde ir našķis, kas nekad neapnīk,” teic šokolādes muzeja vadītāja Elita Apīne. “Tā parastu dienu pārvērš svētkos. Tumšā šokolāde dod kārtīgu enerģijas lādiņu, kā arī ir labs antioksidants un antidepresants.”
Starp citu, šokolādei ir garš derīguma termiņš, un tagad tapušas konfektes būs laba dāvana Ziemassvētkos, iepriecinās pie šampanieša glāzes Jaungada naktī un arī varēs apēst vēl kādu laiciņu pēc tam.
Variācijas ir dažādas
Vajadzēs:
• Laimas tumšās šokolādes sagataves (čaulītes)
• kausēto šokolādi (balto, piena, tumšo)
Pildījumam:
• dehidrētas zemenes
• dzērvenes
• kokosriekstu skaidiņas
• baltās šokolādes sprogas ar dažādām garšām: apelsīnu, citronu, ābolu
• mazos zefīriņus (maršmelovus)
• vafeles
• kakao pupu skaidiņas
• mandeles
• lazdu riekstus
• krāsainos cukura dekoriņus
Konfektes sagatavē ieliek riekstiņu, uzlej tumšo šokolādi, ar balto mazliet dekorē un tad konfekti rotā ar dzērveni un kokosa skaidiņām. Var apēst vēl siltu šokolādi vai mazliet pagaidīt (40 minūtes), kamēr tā sastingst.
“Savu unikālo konfekšu recepšu veidošana ir radošs process. Katrs var izvēlēties sev tīkamākās garšas vai eksperimentēt,” teic Elita Apīne. “Tā ir lieliska iespēja iejusties šokolādes meistara ādā un noskaidrot, cik viegli vai grūti radīt savu autordarbu.”
Kādam gribas elegantu konfekti, cits liks spilgti sarkanu zemenes akcentu gan pildījumā, gan dekorējot. Bērniem patīk krāsainie cukurgraudiņi. Darbnīcā ingredienti mainās attiecīgi sezonai, piemēram, vasarā konfekšu pildījumiem tiek piedāvātas saulespuķu sēkliņas, magones. Modē ir šokolādei pievienot čili, ingveru, rozā piparus.
PADOMS
Ko nozīmē – izkausēt ūdens peldē
• Ar šokolādi jārīkojas ļoti uzmanīgi. Kad iemanās, šokolādes izkausēšana nesagādā problēmas, tomēr pirmajā reizē gan jāuzmanās – ja šokolāde tiks pārkarsēta, tā sadalīsies pa frakcijām, un cerētā produkta vietā būs taukaina ķēpa.
• Gabaliņos salauztu šokolādi liek karstumizturīgā bļodiņā (tai noteikti jābūt sausai!). To uzmanīgi liek katliņā ar ūdeni. Jo sīkāk šokolāde sasmalcināta, jo tā ātrāk izkusīs.
• Karsē, bet neuzvāra! Ūdens sakarsīs un pakāpeniski sāks kausēt šokolādi. To maisa. Jāuzmanās no tvaikiem, kas nāk gar bļodiņas malām, lai neapsvilinātu pirkstus.
• Šokolādi atdzesē, un tad jau var pievienot garšvielas un izmantot kā mērci vai sākt veidot konfektes.
Nekādā gadījumā nepievieno siltu šokolādi tādiem kūstošiem produktiem kā sviests vai putukrējums, ja par to īpaši nav teikts receptē.
Baltā šokolāde kūst zemākā temperatūrā.
Ja šokolādi kausē kopā ar sviestu vai krējumu, var atļauties augstāku temperatūru, bet masa visu laiku jāmaisa.
Konfekšu fabrika mājās
Kad meistara klātbūtnē sanācis gardums, tad jau gribas kā balodim lielīties un teikt – “protu, protu!”. Konfektes var gatavot arī mājās. Tas gan būs mazliet ķēpīgāk, taču – tikpat aizraujoši.
Šokolādes konfektes
• 125 g cepumu
• 125 g šokolādes (70% kakao)
• 1 ēdamkarote ruma
• 1 ēdamkarote sviesta
• 1 ēdamkarote kakao pulvera
• 16 riekstu
• kakao pulveris apviļāšanai
Cepumus ar blenderi sasmalcina. Šokolādi kopā ar sviestu izkausē ūdens peldē, sajauc ar cepumiem, pievieno rumu un kakao. Rūpīgi samaisa viendabīgā masā.
No šokolādes masas uztaisa nelielus plācenīšus, vidū ieliek riekstu un tad saveļ bumbiņu, apviļā kakao pulverī.
Kakao pulverim jābūt tīram, bez piejaukumiem. Tie, kam pievienots piens un cukurs, nederēs.
Rieksta vietā var ņemt žāvētu ķirsi vai plūmes gabaliņu, pirms tam žāvēto augli izmērcējot rumā vai konjakā.
Trifeles kraukšķos
• 300 g tumšās šokolādes
• 100 ml saldā krējuma
• 50 g sviesta
• 2 ēdamkarotes ruma
• kakao, cukura pērlītes, saldie kraukšķi rotāšanai
Uzvāra saldo krējumu. Pievieno sviestu, salauzītu vai sarīvētu šokolādi un rumu. Vislabāk to darīt ūdens peldē, masu nepārtraukti maisot. Gatavo masu atdzesē ledusskapī vai saldētavā.
Ņem nelielas masas piciņas. Viducī var iespiest apgrauzdētu mandeli, riekstu vai rumā izmērcētu žāvētu ķirsi. Veido apaļas bumbiņas, apviļā kakao vai cukura pērlītēs, vai krāsainajos cukura dekoros, vai sasmalcinātās pistācijās.
Liek uz paplātes, pārklāj ar pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī, lai sastingst. Var uzglabāt pāris nedēļu, bet tik ilgi jau nestāvēs, jo… apēdīsies! Vai arī tā būs lieliska dāvana šokolādes gardēdim!
Šokolāde nelips pie rokām, ja gatavošanas procesā tiks izmantoti vienreizlietojamie cimdi.
Gardās dāvanas
Lai arī šķiet, ka visu var nopirkt veikalā, pašgatavotai dāvanai ir pavisam cita vērtība. Tas ir prieks uzsiet priekšautu, izdomāt – kas gan apdāvināmajam varētu garšot, un sākt darboties. Ar gaišām domām, ar mīlestību! Tas ir laiks, ko varam veltīt saviem mīļajiem, un kur vēl labāk, ja darbošanās notiek kopā ar bērniem. Raisās idejas, fantāzija rada jaunatklāsmes. Ne tikai saturā, t.i., receptes variācijās, bet arī noformējumā. Individuāls dāvanas noformējums ir kā punkts uz “i”, jo piešķir dāvanai izsmalcinātību. Un iespēju ir milzumdaudz!
• Uz burkām, kurās ieliktas pašgatavotas konfektes, uzlīmē etiķetes, asprātīgus zīmējumus, romantiskus simbolus.
• No glīta auduma izgriež nelielu kvadrātu un apsien to ar skaistu lenti vai aukliņu ap burkas vāciņu.
• Veikalos ir nopērkamas dažādu izmēru konfekšu veidnītes, kas neļaus pašgatavotajiem gardumiem salipt.
• Dāvanu kastītēm labi noder kartona vai skārda kārbas, koka lādītes, stikla bļodas vai paplātes, kurās var ieklāt sviestpapīru. Katrā gadījumā jāpiesargās, lai pašgatavotie kārumi transportējot pārāk nesasiltu un nesakustu vienā pikucī, vai nesaplok un zaudē formu.
• Pārdošanā ir dažādi apdrukāti celofāna maisiņi, kuros glīti var iesaiņot konfektes, kūkas, cepumus.
• Eleganti izskatās vienkāršs brūnā papīra maisiņš, ko var izdaiļot pēc savas gaumes, ņemot vērā pasākuma tēmu.