Mājās gatavoti šokolādes cepumi – kārums, kas neliks vilties 4
Kurš tad nepazīst šokolādi, un reti sastopams kāds, kam tā negaršo. Virtuvē ar šokolādi nekad nav garlaicīgi, jo to var izmantot daudzos dažādos desertos, cepumos, kūkās. Ja mājās ir bērni, tad noteikti krājumos jābūt labiem šokolādes cepumiem, ar ko pacienāt.
Sastāvdaļas
• 300 g miltu
• 200 g sakapātas šokolādes
• 200 g brūnā cukura
• 180 g sviesta
• 3 olas
• 1 tējkarote cepamā pulvera
• pustējkarote sāls
Pagatavošana
Sviestu saputo, līdz tas ieguvis viendabīgu konsistenci. Pievieno cukuru un puto atkal, līdz sajaucas. Pa vienai ieputo olas. Sāli, cepamo pulveri, miltus sajauc un pa daļai ar lāpstiņu iecilā masā.
Visbeidzot iecilā sakapātu šokolādi (var ņemt gan tumšo, gan piena, arī balto – kura labāk garšo). Visu rūpīgi samaisa un uz divām stundām ieliek ledusskapī.
Krāsni uzkarsē līdz 180 °C. Pannā ieklāj cepampapīru, uz kura ar tējkaroti atstatus liek mīklu, jo tā mēdz izplūst. Cep 15 minūtes, līdz cepuma maliņa kļuvusi brūna. Liek uz restes atdzesēties.
Fakti par šokolādi
• Šokolādes pirmsākumi meklējami pirms 3500 gadiem. Vārds “šokolāde” grieķu valodā nozīmē “dievu ēdiens”.
• Ja katru dienu apēd 50 g tīras šokolādes, tā darbojas kā profilakse pret paaugstinātu asinsspiedienu un sirds mazspēju.
• Senajos mītos un leģendās šokolāde saistās ar kaisli un seksuālo enerģiju, arī mūsdienās to uztver kā kaisles elementu.
• Šokolādes sastāvā ir viela teobromīns, kas cilvēkam sniedz baudu, laimes izjūtu, uzlabo garastāvokli.
• Arī no šokolādes var iestāties atkarība – šādus cilvēkus mēdz dēvēt par šokoholiķiem.
• Gadsimtiem senas leģendas no dažādām kultūrām vēsta, ka šokolādes lietošana dod spēku, veselību, ticību, pārliecību. Šīs leģendas šokolādei piedēvēja maģiskas spējas un nodrošināja ar spēcīgu simbolisku vērtību, saucot to par kaisles un enerģijas avotu.