Smiltsērkšķos marinēta vista ar ceptiem burkāniem un sviesta pupiņām 0
PAGATAVOŠANA.
Marinādei cepeša traukā sajauc smiltsērkšķus un sviestu (nekas, ja nav mīksts), ar pirkstiem rupji saplūkātu timiānu, sinepes, eļļu, sāli un piparus. Visu labi ar rokām samaisa un samīca. Vistu sagriež gabalos un kārtīgi ierīvē ar marinādi. Patur ledusskapī vienu vai divas stundas.
Burkānus nokasa, ja nepieciešams. Sviesta pupiņas noskalo un nogriež tām spicos galiņus.
Kad vista samarinējusies, turpat cepeša traukā starp gaļas gabaliņiem kārto burkānus un sviesta pupiņas. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem un liek visu cepties. Ja vista sagriezta lielākos gabalos, vajadzēs 40 minūtes, mazākiem kumosiem pietiks ar pusstundu, bet vienmēr vajag pārliecināties, ka gaļa ir kārtīgi izcepusies. Cepšanas laikā ieteicams pēc 15–20 minūtēm visu noglazēt – ar karoti pasmelt cepšanās sulu un pārlaistīt vistai un dārzeņiem.
Izņem no cepeškrāsns un ļauj ēdienam 10–15 minūtes atpūsties. Ceļ galdā ar visu cepeša trauku vai skaisti kārto uz šķīvja.
Pavāra piebilde
Tas ir īsts ģimenes ēdiens – noliek cepeštrauku galda vidū un katrs makšķerē to gabaliņu, kas garšo. Vistu iesaku pirkt tirgū vai pie kāda lauku saimnieka – ēdienam ir pavisam cita garša. Vistas gabaliņus var atkaulot, vienīgi stilbiņus atstāt veselus. Skaisti izskatās, ja izcep mazos burkāniņus, kam laksti nav pavisam nogriezti, atstāti zaļi galiņi. Timiānu var izmantot arī kaltētu, tad pietiks ar šķipsnu.
36,6 °C konsultants KRIŠJĀNIS PUTNIŅŠ, folkkluba ALA Pagrabs īpašnieks un šefpavārs