Smaržīgā kalnumētra: kā to pavairo un kur izmanto 0
“Gribētu uzzināt vairāk par amerikāņu kalnumētru. Vai tas ir garšaugs?”AINA JĒKABPILĪ
Matainais piknantemums (Pycnanthemum pilosum) ir daudzgadīgs panātru dzimtas lakstaugs. Savvaļā aug krūmājos, kaļķakmens atsegumos Ziemeļamerikā. Veido stāvus, zarotus, 60–120 cm augstus stublājus. Lapas ir gaiši zaļas, matainas no abām pusēm, ar pikantu, piparmētrām līdzīgu smaržu. Mazie, baltie ziedi sakārtoti blīvā ziedkopā. Zied no jūlija līdz septembrim. Piesaista kukaiņus apputeksnētājus. Augam ir dekoratīva, ārstnieciska un arī garšauga vērtība.
Kalnumētru lieto gremošanas regulēšanai un pret saaukstēšanās slimībām, kā arī aromātiskām vannām, kompresēm un gaisa atsvaidzināšanai telpā. Izmanto lapas, ziedpumpurus – svaigus un žāvētus. Jaunas, svaigas lapas liek pie salātiem, gaļas ēdieniem, zāļu tējām.
Pavairo ar sēklām pavasarī. Ja temperatūra ir ap +20 °C un piemērots mitrums, sēklas sadīgst 14–21 dienā. Pēc sadīgšanas pārpiķē 15 cm podiņos. Pēc pavasara salnām izstāda jau norūdītus dēstus. Piemērota saulaina vieta, labi drenēta augsne (nevajag bagātīgu zemi). Stādot garšaugu dārzā, līdzās var augt salvija un timiāns.