Slēptā baltā nāve? Lielākā daļa cilvēku nezina, cik daudz cukura ikdienā apēd 0
“Es saldumus neēdu, tāpēc uz mani šī problēma neattiecas,” varētu sacīt daudzi lasītāji, tomēr galvenā problēma, domājot par pārlieku lielu cukura daudzuma uzņemšanu, ir nezināšana, kuros produktos tie apslēpti. Nav jāēd kūciņas, lai dienā uzņemtu trīs reizes lielāku cukura daudzumu, kā nepieciešams.
“Kādam tie var būt desmit, bet citam arī 200 gramu,” skaidro uztura speciāliste Lolita Neimane. Kā lielāko problēmu nepārtrauktai un pārspīlētai cukura uzņemšanai viņa min sabiedrības nevērību un nepareizu uzskatu par to, kas ir veselīgs. Aizbildināšanās ar laika trūkumu, lai gatavotu maltītes mājās, un veselīga uztura nozīmes nenovērtēšana cilvēkus ievedusi pastāvīgā cukura, ne enerģijas uzņemšanā.
“Ja sāp vēders, tad taču paši sevi nešķērdīsim un neizmeklēsim! Nezin kādēļ uzturs visiem šķiet tik vienkārša un pašsaprotama lieta, ka speciālista padomu aizstāj ar pašu aplamiem uzskatiem.
piemēru min speciāliste. Tas nozīmē, ka brokastīs vien daudzi no mums apēd divu dienu ieteicamo cukura devu, bet valda uzskats – muslis ar jogurtu ir veselīgs dienas sākums.
Šādus apslēptos cukurus dietoloģe min kā lielāku aptaukošanās riska faktoru nekā konfektes, kūkas un saldumus, kurus ēdot, apzināmies, ka uzņemam cukuru.
Jautāta par vēl kādiem mūsu iecienītiem produktiem, viņa min arī biezpiena sieriņus – it kā taču satur veselīgo biezpienu, tātad kalciju, olbaltumvielas, kas nepieciešamas kauliem un veseliem zobiem! Tomēr pārmērīgais cukura daudzums tajos izslēdz pārējās pozitīvās produkta īpašības.
Tikpat nemanāms ir cukurs kečupa pudelē – šo ēdienu reti kurš uztver kā saldu. Nedrīkst aizmirst arī par saldinātajiem dzērieniem, ko iecienījuši bērni, un vecāki bieži vien nezināšanas dēļ jau agrā vecumā tieši ar limonādēm savas atvases pieradina pie saldās garšas ikdienā.