Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Pexels.com

Slepenais ienaidnieks mūsu šķīvī? Eksperti brīdina par satraucošu vēža gadījumu pieaugumu jauniešu vidū 50

Eksperti brīdina par satraucošu vēža gadījumu pieaugumu jauniešu vidū, uzsverot, ka viņiem visiem ir viena kopīga iezīme, vēsta Tyla.com. Ārsti pauž satraukumu, ka vēža gadījumu skaits cilvēkiem, kas jaunāki par 45 gadiem, ir strauji pieaudzis.

Reklāma
Reklāma
Vērsis – “Lexus”, Lauva – “Lamborghini”: kurš auto ir piemērots jūsu Zodiaka zīmei 1
“Viņš vēlējās slēpt sastrādātās blēņas.” Valsts policija informē, ka bērns, situāciju ar it kā notikušo nolaupīšanas mēģinājumu Dobeles pusē, izdomājis… 66
Risks ir viens no vislielākajiem: jau tuvākajos mēnešos Krievijā var notikt neiedomājamākais 56
Lasīt citas ziņas

Dr. Nikolass DeVito, onkologs Ziemeļkarolīnas Djūka universitātē, atzīmē, ka viņa klīnikā ievērojami pieaudzis pacientu skaits ar simptomiem, kas galu galā noved pie vēža diagnozes. Viņš norāda, ka aptuveni 75% pārtikas produktu ASV tiek uzskatīti par īpaši apstrādātiem, un tas varētu būt viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina vēža izplatību.

Šie pārtikas produkti ir pilni ar piedevām un potenciāli kaitīgām sastāvdaļām, un pētījumi rāda, ka pastāv saikne starp šāda veida pārtiku un dažādiem veselības traucējumiem, tostarp vēzi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rakstā “STAT News” Dr. DeVito uzsver, ka aizsargāt sabiedrību no vēzi izraisošām vielām vajadzētu būt prioritātei, salīdzinot ar politiskajām industrijas lobēšanas interesēm. DeVito atgādina par agrāko cīņu pret tabaku.

Viņš aicina cilvēkus izvairīties no ērtības pārtikas izvēlē un pievērsties dabīgu sastāvdaļu izmantošanai un gatavošanai mājās, tādejādi rūpējoties par savu veselību.

Pētījumi rāda, ka īpaši apstrādāti pārtikas produkti var izmainīt kuņģa mikrobiomu, kas sastāv no labvēlīgajām baktērijām, kā arī izraisīt hronisku iekaisumu, palielinot vēža risku. Pasaulē vēža gadījumu skaits jauniešu vidū ir pieaudzis par 79%, un nāves gadījumu skaits – par 28 %.

Saskaņā ar Amerikas vēža biedrības datiem, aptuveni 40% vēža gadījumu ASV izraisa faktori, kurus var mainīt.

Dr. DeVito uzsver ēdiena nozīmi vēža profilaksē, norādot, ka izpratne par sastāvdaļām un to ietekmi uz ķermeni, ir būtiska vēža izplatības samazināšanā. Apstrādāti pārtikas produkti bieži satur sastāvdaļas, kuras mājās parasti neizmanto, piemēram, konservantus, saldinātājus un emulgatorus, kas vēl vairāk izceļ šo produktu potenciālo kaitīgumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.