Slepenais ienaidnieks mūsu šķīvī? Eksperti brīdina par satraucošu vēža gadījumu pieaugumu jauniešu vidū 50
Eksperti brīdina par satraucošu vēža gadījumu pieaugumu jauniešu vidū, uzsverot, ka viņiem visiem ir viena kopīga iezīme, vēsta Tyla.com. Ārsti pauž satraukumu, ka vēža gadījumu skaits cilvēkiem, kas jaunāki par 45 gadiem, ir strauji pieaudzis.
Dr. Nikolass DeVito, onkologs Ziemeļkarolīnas Djūka universitātē, atzīmē, ka viņa klīnikā ievērojami pieaudzis pacientu skaits ar simptomiem, kas galu galā noved pie vēža diagnozes. Viņš norāda, ka aptuveni 75% pārtikas produktu ASV tiek uzskatīti par īpaši apstrādātiem, un tas varētu būt viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina vēža izplatību.
Šie pārtikas produkti ir pilni ar piedevām un potenciāli kaitīgām sastāvdaļām, un pētījumi rāda, ka pastāv saikne starp šāda veida pārtiku un dažādiem veselības traucējumiem, tostarp vēzi.
Rakstā “STAT News” Dr. DeVito uzsver, ka aizsargāt sabiedrību no vēzi izraisošām vielām vajadzētu būt prioritātei, salīdzinot ar politiskajām industrijas lobēšanas interesēm. DeVito atgādina par agrāko cīņu pret tabaku.
Viņš aicina cilvēkus izvairīties no ērtības pārtikas izvēlē un pievērsties dabīgu sastāvdaļu izmantošanai un gatavošanai mājās, tādejādi rūpējoties par savu veselību.
Pētījumi rāda, ka īpaši apstrādāti pārtikas produkti var izmainīt kuņģa mikrobiomu, kas sastāv no labvēlīgajām baktērijām, kā arī izraisīt hronisku iekaisumu, palielinot vēža risku. Pasaulē vēža gadījumu skaits jauniešu vidū ir pieaudzis par 79%, un nāves gadījumu skaits – par 28 %.
Dr. DeVito uzsver ēdiena nozīmi vēža profilaksē, norādot, ka izpratne par sastāvdaļām un to ietekmi uz ķermeni, ir būtiska vēža izplatības samazināšanā. Apstrādāti pārtikas produkti bieži satur sastāvdaļas, kuras mājās parasti neizmanto, piemēram, konservantus, saldinātājus un emulgatorus, kas vēl vairāk izceļ šo produktu potenciālo kaitīgumu.