Publicitātes foto

Slavenību Ziemassvētku tradīcijas: bagātīgi klāts galds, pēc ģimenes receptēm gatavoti ēdieni 0

Gada gaišāko svētku svinēšanā liela nozīme ir paaudzēs lolotām tradīcijām – gan ģimenes kopā sanākšanai, gan dāvanām, gan klasiskai svētku maltītei, tā par savām ģimenes svētku tradīcijām pastāstīja restorāna„Aqua Luna” aptaujātie sabiedrībā pazīstamie cilvēki.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas
Publicitātes foto

Mākslinieces Gundegas Dūdumas ģimenē sena gadu mijas tradīcija ir karpas galerta gatavošana. „Tā darīja mana mamma, tā darīja mana vecmāmiņa, domāju to iemācīt arī savām meitām,” atzīst māksliniece. Viņa ievērojusi, ka tajos gados, kad tuviniekiem un draugiem sadāvinātas zvīņas, cilvēkiem patiešām uzlabojas finanšu situācija.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mazie speķa rausīši, pašu darināts karstvīns, krāsnī cepti kartupeļi, ar medu un ķimenēm šķovēti kāposti, cepetis, rasols, kuram noteikti pievienoti āboli, desertā – brūkleņu ķīselis ar putukrējumu, to Ziemassvētkos galdā liek Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes locekle Vita Jermoloviča.

Publicitātes foto

„Tās ir mūsu ģimenes tradīcijas un mēs tās nevēlamies mainīt. Ir ļoti, ļoti svarīgi uzturēt piederību ģimenei un tās tradīcijām. Mūsu mājās tās ir gan klasisks Ziemassvētku galds, gan apdāvināšanās, gan kopīgs gājiens uz baznīcu,” saka Jermoloviča.

Savukārt aktieris Andris Bulis min, ka reizi gadā, proti, Ziemassvētku vakarā ir vēlēšanās ieēst pelēkos zirņus ar speķi. „Tas ir tāpat kā vasarā ar auksto zupu – ideāli piemērots ēdiens īstajam brīdim. Pelēkie zirņi nav manu iecienītāko ēdienu vidū, taču Ziemassvētkos tie ir ārpus jebkuras konkurences,” nosmej aktieris.

Foto – Karīna Miezāja

Ziemassvētku mielasta galdā ceļot pat tādus tradicionālus ēdienus kā rasolu vai cūkas cepeti, ir vieta kulināriem eksperimentiem un mazāk tradicionālām garšām, iesaka „Aqua Luna” šefpavārs Gints Aizupietis.

Iecienītais rasols jeb olivjē salāti iegūs bagātīgu garšu, ja pagatavos ar liellopu mēli un tītara krūtiņu, tiem pievienojot anšovus, kaperus, kornišonus.

Svētku mielastam var izvēlēties ne tikai tradicionālo ziemas ēdienu – cūkgaļas cepeti, bet arī garšvielās un baltvīnā sutinātu truša gaļu. Pirms sutināšanas truša gabaliņus var apcept, tad sautējamā katlā uzkarsē eļļu, tai pievieno garšvielas, vīnu un sautē, līdz gaļa kļūst mīksta.

Silto galdu var papildināt ar sutinātiem sarkanajiem kāpostiem, marinētām rudens saknēm – bietēm, burkāniem, pastinakiem, selerijām.

Iedvesmojoties no britu tradīcijām mājās var pagatavot arī augļu kēksa variāciju, proti, šā našķa garšu var bagātināt ar apelsīnu liķieri, bumbieriem, āboliem, īpašām garšvielām.

Reklāma
Reklāma

Lai nākamais gads būtu svētīgs, jāatceras, ka visai mājai jābūt gaišai, tad laimīte redzēs, kur staigāt, un visu vakaru uz galda jābūt maizei, sālim un ugunij.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.