Foto – Shutterstock

Vecais skurstenis mitrs un smako. Ko iesākt? 2

Uz mājas skursteņa apmetuma parādījušies brūnganpelēki plankumi (īpatnēji 
nosēdumi), arī apmetums ir mazliet mitrs un smako. Virtuvē un istabā jūtama nepatīkama dvaka, tāpēc virtuves pavarda un istabas sildmūra kurtuves durvis turam atvērtas, bet vai šāda vēdināšana ko līdz? Skurstenis būvēts ap 1910. gadu un izvietots mājas centrā. Tam ir viens 
dūmkanāls, pie tā pievienota virtuves pavarda krāsns un istabas sildmūris – balto podiņu krāsns, bet abas vienlaikus neizmantojam. Kurinām ar sausu alkšņa 
malku, kādreiz ar priedes un bērza malku. Aptuveni pirms 30 gadiem skursteņa trīs metrus garā augšējā daļa bēniņos pārmūrēta ar šamota ķieģeļiem vienā 
kārtā (apmetums ap 1–2 cm biezs). Bēniņi nav siltināti, tātad šī skursteņa daļa 
atrodas aukstumā. 
Ēriks V. Engures novadā

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Situācija ir nepatīkama, jo par kļūdām vienmēr jāmaksā, arī pēc trīsdesmit gadiem. Krāšņu un kamīnu amata meistars Andrejs Bogdanovs ir pārliecināts, ka, skursteni pārmūrējot, izmantoti pilnīgi nepiemēroti, turklāt ļoti dārgi ķieģeļi (tagad tādi nopērkami aptuveni par vienu eiro gabalā). Jā, tie ir ugunsizturīgi, der vietām ar atklātu liesmu, taču šoreiz tie nokļuvuši vēsā skurstenī, kur dūmgāzes, strauji atdziestot, atstāj kondensāta pēdas, pirmām kārtām – kreozotu, eļļainu šķidrumu ar nepatīkamu smaržu. Diemžēl šamota ķieģelis ir ideāla dzēšlapa, iemests, piemēram, spainī ar ūdeni, tas ilgi laiž gaisa burbuļus, bet krāsns vai skursteņa ķieģeļi aprimst jau pēc mirkļa. Konkrētajā gadījumā tas nozīmē, ka skursteņa augšējā daļa tiktāl piesūkusies ar kreozotu, ka tā pēdas sāk parādīties uz apmetuma, un, iespējams, jau ir stipri cietusi, šīs melnās, ķīmiski agresīvās masas saēsta. Ko iesākt?

Andrejs Bogdanovs uzskata, ka pats racionālākais variants ir izveidot skursteni skurstenī, proti, ievietot tajā ķīmiski noturīgu nerūsējoša tērauda čaulu, kas paredzēta tieši malkas apkurei – maksimāli iespējamajā diametrā līdz pirmajam dūmu izvadam lejā. Šajā pasākumā svarīgākais ir abus čaulas galus kārtīgi aizpakot ar ugunsdrošiem, nedegošiem materiāliem, lai dūmgāzes vairs netiek klāt šamota ķieģeļiem. Pēc kāda laika, kad tie būs pažuvuši un arī nejaukā smaka pagaisusi, skursteni var vēlreiz apmest, izmantojot sietu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Katrā ziņā šis variants ir lētāks, nekā pārmūrēt visu skursteni ar krāsns un vismaz augšdaļā ar dūmvada ķieģeļiem (tie paši māla pilnķieģeļi, tikai ar sala izturības piedevām!). Tērauda čaula nopērkama par 28–35 eiro metrā, un vēl jāpieskaita uzstādīšanas izmaksas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.