
Cik maksās viskijs ar visuma piegaršu un zvaigžņu lietus pēcgaršu? 1
Eksperimentam līdzi seko ne tikai “NanoRacks” zinātnieki un viskija entuziasti, bet arī “Ardbeg” viskija darītavas strādnieki, kuri uzsākto eksperimentu nodēvējuši par “vispārdrošāko dēku, kādā jebkad iesaistījusies kāda viskija darītava”. Vienlaikus viņi atzinuši, ka, visticamākais, no kosmosa atvestais viskijs arī maksās astronomisku summu. “Es labprāt gribētu iegādāties šo viskiju. Tiesa, bažīgu mani dara iespējamā astronomiskā naudas summa un oglekļa klātbūtne viskijā,” sarunā ar vietējiem medijiem stāstījis Edinburgas iedzīvotājs Arturs Motlijs. “Esmu nogaršojis dažus Skotijas debešķīgākos viskijus. Pagaidām vēl man nav bijis tas gods baudīt kaut ko starpgalaktisku.”
Jau kopš 18. gadsimta vidus, kad “Ardbeg” viskija darītava vēra durvis, tās brūvējumi viskija cienītāju saimē kļuva slaveni savas nepastāvīgās garšas dēļ. Proti, katra gada produkcija garšas niansēs atšķīrās no iepriekšējā gada veikuma. Pēc tam, kad 90. gadu beigās “Ardbeg” darītava nonāca cita Skotijas viskija flagmaņa “Glenmorangie” īpašumā, jaunie īpašnieki allaž centušies panākt garšas patstāvību. Tāpēc, kā atzinis “Ardbeg” destilēšanas direktors Lamsdens, vēl šobaltdien noris mēģinājumi līdzsvarot patērētāju vēlmi pēc dažādības, kā arī īpašnieku iegribas radīt “Ardbeg” raksturīgo garšu. Kas zina, varbūt pēc dažiem gadiem “Ardbeg” būs pirmais viskijs, kura garšas nianses smalkākie viskija pazinēji dēvēs par īsteni kosmiskām? Visuma piegarša ar izteiktu zvaigžņu lietus pēcgaršu…