Cer atrast jaunas ķīmiskās sastāvdaļas garšas bagātināšanai 1

Tālajā 1789. gadā dibinātā skotu viskija “Ardbeg” darītava eksperimentā sadarbojas ar ASV kosmosa izpētes uzņēmumu “NanoRacks”. Eksperimentā izmantos “NanoRacks” īpašumā esošo izpētes platformu, ar kuras palīdzību starptautiskajā kosmosa stacijā ir iespējams kopā samaisīt dažādas vielas. Šajā platformā jau samaisīts aptuveni puslitrs viskija un apdedzināta ozolkoka gabaliņi. Vienlaikus ar viskija un ozolkoka daļiņu samaisīšanu kosmosā tieši tādas pašas procedūras veiktas arī “Ardbeg” viskija darītavā. Tādējādi vēlāk varēs noskaidrot, kā mainījusies viskija garša, tam atrodoties kosmosā.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
7 brīnumēdieni! Pārtikas produkti, kuru regulāra iekļaušana ēdienkartē kavē ādas novecošanos
Lasīt citas ziņas

Eksperimenta laikā viskija darītāji cer precīzāk izzināt tā nobriedināšanas procesu, proti, to, kā koka mucās iepildītais spirts pārtop viskijā. Maisījumu struktūra var būt atšķirīga, kas varētu atklāt iepriekš par spirtu nezināmas lietas. Kad viskiju no kosmosa atgādās atpakaļ uz Zemes, ar to veiks virkni pārbaužu. Torijs pauž, ka eksperiments sniegs ieskatu arī par to, kā darbojas viskijā esošās sarežģītās molekulas terpēni, kas atbildīgi par garšas piešķiršanu, un palīdzēs atklāt jaunu informāciju, kā viskija nobriedināšanu ietekmē atšķirīga vide. Šajā gadījumā viena no šīm vidēm būs ārkārtīgi ekstremāla. Torijs arī cer, ka eksperiments ļaus “Ardbeg” viskija darītavai atrast jaunas ķīmiskās sastāvdaļas dzēriena garšas bagātināšanai, lai apgrozībā laistu jaunas markas dzērienus.

Tikmēr amerikāņu kosmosa pētnieku aģentūras “NanoRacks” tehniskais direktors Maikls Džonsons stāstījis, ka eksperimentā iegūtie rezultāti var ietekmēt arī vairākas citas nozares, ne tikai viskija darīšanu. Veicot šo mikrogravitātes eksperimentu ar terpēniem un citām molekulām, tostarp koka paraugiem, pētnieki noteikti iegūs jaunu informāciju par garšas veidošanos, kas var atstāt ietekmi arī uz pārtikas un smaržu ražošanu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.