20. tūrisma izstāde un gadatirgus “Balttour” izstāžu centrā “Ķīpsala”.
20. tūrisma izstāde un gadatirgus “Balttour” izstāžu centrā “Ķīpsala”.
Foto: LETA

Sklandrausi reģistrē kā pirmo ES aizsargāto Latvijas produktu 0

Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi sklandrauša reģistrēšanu shēmā “Garantēta tradicionālā īpatnība”, padarot šo latviešu tradicionālo rausi par pirmo lauksaimniecības produktu Latvijā, ko aizsargās ES līmenī, skaidroja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Sklandrauša reģistrēšana shēmā “Garantēta tradicionālā īpatnība” ir pirmā latviešu ģeogrāfiskās izcelsmes norāde, un tā apzīmē kvalitatīvu lauksaimniecības produktu.

Nosaukumu “sklandrausis” pievienos sarakstam, kurā ir jau vairāk nekā 1100 produktu, ko aizsargā tiesību akti par ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu aizsardzību, aizsargātiem cilmes vietas nosaukumiem un garantētām tradicionālām īpatnībām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sklandrauša pievienošanu sarakstam izvirzīja biedrība “Zaļais novads” Dundagas novadā. Institūcija, kas pārbaudīja atbilstību produkta specifikācijai, ir Pārtikas un veterinārais dienests.

Pieteikumā skaidrots rauša specifiskums, tradicionālais raksturs un izklāstīta pagatavošanas recepte.

Vienkāršoti skaidrojot, reģistrēšana shēmā “Garantēta tradicionālā īpatnība” nozīmē, ka turpmāk mīklas, kartupeļu un burkānu pīrādziņu, kas izskatās pēc sklandrauša, varēs dēvēt par sklandrausi tikai tad, ja tas būs pagatavots, ņemot vērā tradicionālās paražas.

Sklandrausis, ko parasti ēd aukstu ar tēju vai pienu, ir apaļš plācenis, gatavots no stingras rudzu miltu mīklas un pildīts kārtās ar vārītu kartupeļu un burkānu pildījumu, un tas ir viens no latviešu tradicionālajiem ēdieniem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.