Kā bagātināt uzturu ar šķiedrvielām 0
Šie vienkāršie padomi palīdzēs orientēties, kā, nekaitējot figūrai, papildināt savu uzturu ar šķiedrvielām.
– Brokastīs ēd putru no neapstrādātiem graudaugiem vai pilngraudu pārslām, pusi greipfrūta un mazu, nedaudz nenogatavojušos banānu. Var droši pievienot vienu līdz divas karotes kviešu vai rudzu kliju.
– Ēd vairāk dārzeņus un pākšaugus. Vismaz divas reizes nedēļā pēc izvēles – lēcas, zirņi, pupas, burkāni, spināti, brokoļi, kāposti, selerijas.
– Nenotīri mizu no āboliem, bumbieriem, persikiem – tā satur lielu daudzumu šķiedrvielu. Eva Kataja atzīmē: Ja mizas atstāj, tad pēc iespējas izvēlies produktus, kas nav apstrādāti ar pesticīdiem.
– Brokastīs lieto vēl vismaz divus šķiedrvielām bagātus augļus (papildus minētajiem banāniem un greipfrūtam). Piemēram, āboli, nektarīni, vīnogas, plūmes, un divas šķēles pilngraudu maizes dienā. Eva Kataja atgādina: Sezonā ieteiktu ēst vietējos augļus un ogas – avenes, brūklenes, mellenes u.c.
– Pusdienās gatavo zupas no dārzeņu buljona, piemēram, lēcām, tomātiem vai burkāniem, salātus, pievienojot mandeles un rozīnes.
– Lai palielinātu šķiedrvielu saturu gatavos ēdienos, pievieno garšvielas – kanēli (100 grami satur 53 gramus šķiedrvielu), oregano (100 g – 43 g šķiedrvielu), baziliks un rozmarīns (100 g – 26,4 g šķiedrvielu). Bagātināt pārtiku ar šķiedrvielām var arī ar klijām (100 g – 39 g) un linsēklām (100 g – 30 g).