Devu nedrīkst palielināt par strauju! 0
Nesteidzies aizstāt ar šķiedrvielas saturošiem produktiem visus pārējos ēdienus. Iedomājies – iepriekš apēdi 10-15 gramus šķiedrvielu dienā, un pēkšņi sāc uzņemt aptuveni 30 gramus šķiedrvielu. Organisms nebūs priecīgs par tādu strauju ieradumu maiņu!
Straujš šķiedrvielu uzņemšanas pieaugums ikdienas ēdienkartē var beigties ar vēdera pūšanos un vēdera izejas traucējumiem. Tāpēc dari to pakāpeniski. Sāc ar 20 g dienā, pēc tam līdz 30 g, un, ja nepieciešams, līdz 40 g, iesaka ārzemju speciālisti. Bet Eva Kataja gan aicina būt piesadzīgākiem: “Ja iepriekš uzturs praktiski nemaz nav saturējis šķiedrvielas, ieteiktu sākt ar mazāku daudzumu un dārzeņus pārsvarā termiski apstrādāt.”
Vēl viens ārstu ieteikums – uzcepiet augļus (piemēram, ābolus un bumbierus), sakņu dārzeņus, sautējiet kāpostus. Termiski apstrādātas šķiedrvielas iedarbojas uz organismu labvēlīgāk.
Noteikti dzeriet pietiekami daudz ūdens! Ja šķiedrvielu īpatsvars uzturā pieaug, šķidruma uzņemšanai jāpalielina par 15-20%.