Kas satur šķiedrvielas 0
Ir divu veidu šķiedrvielas: ūdenī šķīstošās un nešķīstošās. Eva Kataja skaidro, ka abi šķiedrvielu veidi gandrīz vienmēr ir sastopami kopā, jautājums tikai kurš ir pārsvarā. Piemēram, auzu pārslas satur gan ūdenī šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedrvielas – vienīgā atšķirība, ka šķīstošo tur ir vairāk.
Produktu saraksts, kuri satur šķiedrvielas, ir diezgan liels, tad kāpēc gandrīz katrs otrais cilvēks savā uzturā par maz uzņem šķiedrvielu?
Amerikāņu dietologu asociācija dienā iesaka ēst apmēram 5-7 porcijas cieti nesaturošu dārzeņu, lai uzturā būtu pietiekami šķiedrvielu. Graudaugi satur vairāk šķiedrvielu (līdz 6-10 g uz 100 g) nekā citi pārtikas produkti, bet ēst neierobežotā daudzumā tos nav ieteicams, jo īpaši tiem, kas vēlas zaudēt svaru. Diennaktī vajadzētu apēst ne vairāk kā 150 gramus graudaugu.
Uztura speciāliste Eva Kataja gan uzsver, ka šķiedrvielas uzņemam arī ar augļiem, ogām, pilngraudu produktiem un pākšaugiem, tā ka nevajadzētu koncentrēties tikai uz cieti nesaturošiem dārzeņiem kā šķiedrvielu avotiem. Vasarā pilnīgi mierīgi var nodrošināt nepieciešamo šķiedrvielu devu ēdot mūsu pašu ogas.