Šķiedrvielām bagātīga diēta. Komentē uztura speciāliste Eva Kataja 0
Cik noderīgas ir šķiedrvielas
Šķiedrvielas ir neaizstājams palīgs svara zaudēšanā. Ārsti visā pasaulē cenšas izmantot šķiedrvielu derīgās īpašības sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai un vēža profilaksei. Līdz šim tās ir pierādījušas sevi kā lielisku palīgu novājēšanas procesā. Kā nomest liekos kilogramus, ēdot pārtiku, kas satur daudz šķiedrvielu? Ārzemju uztura speciālistu ieteikumus komentē Veselības centra “Vivendi” uztura speciāliste Eva Kataja.
Šķiedrvielu derīgās īpašības uztura speciālisti jau sen ir novērtējuši un tas ir labs palīgs, lai visa barības putriņa virzītos pa gremošanas traktu. Atbrīvojot to no nesagremotās pārtikas atliekām, toksīniem un citām kaitīgām vielām, šķiedrvielas būtiski uzlabo barības vielu uzsūkšanos asinsritē.
Ja pacients sūdzas par traucētu zarnu darbību, jo īpaši par aizcietējumiem, ārsti vienmēr jautā, vai uzturā pietiekami tiek lietoti dārzeņi, augļi un graudaugi. Ja šķiedrvielu saturošu produktu uzturā ir maz, zarnas vienkārši sāk „slinkot”.
Bet ar šo šķiedrvielu labie darbi nebeidzas. Dažus no tiem īpaši novērtē tie, kas ievēro diētu. Piemēram, šķiedrvielas paildzina sāta sajūtu. Tās gremošanas traktā piesaista ūdeni un izveidojas savdabīgs “pārtikas kamols”, radot pilnības efektu.
Šķiedrvielas ir rūpīgi jāsakošļā, šī īpašība nereti novērš pārēšanos. Kamēr košļāsi, smadzenes paspēs saņemt signālu, ka nu jau pietiek – esi paēdis. Tā tu nepieprasīsi papildus porcijas, kaut vai viss būs ļoti garšīgs.
Tiek apgalvots, ka šķiedrvielu klātbūtne samazina ēdiena kaloritāti, piesaistot taukus. Uztura speciāliste Eva Kataja ievieš skaidrību: “Tas, ka šķiedrvielas saistās ar citām uzturvielām, nozīmē vien to, ka tās tiks sagremotas lēnāk nevis vispār netiks sagremota.”
Lielākā daļa šķiedrvielu saturošu produktu ir nesaldi augļi, zaļumi, ogas – produkti, kas satur vismazāk kaloriju. Iekļaujot tos uzturā, jūs samazināt savu ikdienas enerģijas devu.
Un, protams, jāatzīmē, ka šķiedrvielas pazemina cukura līmeni asinīs. Šķiedrvielas efektīvi kavē nerafinētu ogļhidrātu uzsūkšanos, kas veicina glikozes līmeņa normalizāciju asinīs.