Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Shutterstock

Skaties, ko ēd! 7 soļi vēdera labsajūtai vasarā 4

Vasaras siltajā laikā ēdiens var ātrāk sabojāties. Turklāt parasti arī vairāk uzņemam svaigus dārzeņus, zaļumus, ogas, kuri diemžēl ne vienmēr tiek pietiekami labi nomazgāti. Šie un citi faktori var ietekmēt saindēšanās risku. Kā pasargāt sevi no pārtikas saindēšanās un vēdergraizēm un ko darīt, ja tas tomēr noticis – par to portālam LA.LV stāsta “BENU Aptiekas” piesaistītā eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane un “BENU” Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

Visbiežākie iemesli, kas izraisa saindēšanos ar pārtiku, ir higiēnas neievērošana – netiek rūpīgi nomazgātas rokas pirms ēšanas vai pirms ēdiena pagatavošanas, kā arī netiek pienācīgi nomazgāti produkti, stāsta ģimenes ārste Zitmane. Turklāt vasaras karstajās, saulainajās dienās ir grūtāk nodrošināt produktu uzglabāšanu atbilstošā temperatūrā. Arī tas palielina pārtikas saindēšanās risku.

Jāņem vērā, ka ne vienmēr uzreiz ir iespējams atšķirt saindēšanos no citiem vēdersāpju iemesliem, tādēļ nereti ir nepieciešami papildu izmeklējumi un konsultācija ar ārstu. Svarīgi arī pašam pacientam izvērtēt iespējamo inficēšanās avotu. Saindējoties ar pārtiku, kā simptomi var būt gan paaugstināta, gan pazemināta temperatūra, mērenas vēdersāpes, vemšana, šķidra vēdera izeja.

CITI ŠOBRĪD LASA

Taču, ja ir izteikti spēcīgas vēdersāpes, vēdera izeja ir ar asins piejaukumu, ir paaugstināta temperatūra, bieža šķidra vēdera izeja, vairākkārtīga vemšana, nekavējoties jādodas pie ārsta. Tāpat ārsta konsultācija ir nepieciešama, ja arī vieglāki simptomi ir ilgāk par trim dienām.

Ko darīt, ja gadījies saindēties?

“BENU Aptiekas” farmaceits Čerjomuhins stāsta, ka saindēšanās gadījumā noderēs sorbentu preparāti. Tie uzsūks sevī sliktās vielas, kas atrodas kuņģa un zarnu traktā. Šādi preparāti ir pieejami gan tablešu, gan gelu un pulveru veidā. Ja jums ir vēdergraizes un spazmas, var lietot līdzekļus, kas mazina vēdera uzpūšanos un spazmolītiskos līdzekļus. Iedzert negāzētu ūdeni vai melno tēju bez cukura, kas palīdzēs nomierināt kuņģi un mazināt spazmas. Savukārt, lai atjaunotu minerālu līmeni organismā, lietojiet hidrotoniskos līdzekļus, kuri satur sāļus.

Tāpat labvēlīgu efektu var sniegt ārstniecības augu līdzekļi – izvēlieties ārstniecības augu novārījumus, kas satur asinszāli, kumelītes, piparmētru vai ceļteku. Lai mazinātu sliktu dūšu, noderēs arī zāļu tējas ar piparmētru.
Kad saindēšanās un vēdergraizes ir mazinājušās un jūtaties labāk, ieteicams iziet bifido baktēriju saturošu līdzekļu kursu, kas palīdzēs atjaunot zarnu mikrofloru. Labvēlīgo baktēriju preparātus lieto pēc tam, kad esat pabeiguši sorbentu lietošanu, citādi tām nebūs vēlamā efekta. Labo baktēriju preparātus lieto tukšā dūšā (pusstundu pirms ēšanas) vai pēc ēšanas (nogaidot vizmas 1 stundu), uzsver farmaceits.

Par atbilstošāko līdzekļu izvēli un lietošanu konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Kā izvairīties vēdergraizēm un saindēšanās?

Ģimenes ārste Zitmane un farmaceits Čerjomuhins iesaka galvenos soļus, kas palīdzēs mazināt pārtikas saindēšanās un citu ar pārtiku saistītus vēdergraižu riskus:

Ievēro higiēnu! Uzturiet virtuvi tīru. Mazgājiet rokas pirms ēšanas un ēdiena pagatavošanas, kā arī pēc tualetes un sabiedrisko vietu apmeklēšanas. Pirms lietošanas rūpīgi nomazgājiet augļus, dārzeņus, ogas, zaļumus.
Skaties, ko ēd! Pievērsiet uzmanību pārtikas kvalitātei, ēdienu gatavojiet no svaigiem produktiem un vienmēr pārliecinieties par produktu derīguma termiņu. Ja ir aizdomas par produkta kvalitāti un derīgumu, to uzturā neizmanto.
Labi pagatavo! Pārliecinieties, ka produkti ir pilnībā pagatavoti, piemēram, gaļa un zivs ir pilnībā gatava un iekšā nav jēla. Rūpīga termiska apstrāde ir ļoti būtiska!
Pareizi uzglabā! Karstajās dienās ir īpaši svarīgi pārtikas produktus ilgstoši neuzglabāt ārpus ledusskapja. Nelieciet un neuzglabājiet jēlus produktus kopā ar gatavajiem.
Uzņem pietiekami daudz šķidruma! Tas ir būtisks organisma procesu atbilstošai darbībai.
Nepārēdies! Ievērojiet mērenību un nepārslogojiet savu organismu ar pārēšanos. Tā var veicināt vēdergraizes, bet ilgtermiņā regulāri pārēdoties – citas veselības problēmas.
Palīdzi savam kuņģim! Pēc ēšanas nesēdiet uz vietas un veiciet vieglas aktivitātes, piemēram, pastaigājieties.
Lai vēders vasarā jūtas labi!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.