Rabarberu laiks ir klāt: 5 izsmalcināti, garšīgi ēdieni, ko pagatavot no rabarberiem 1
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Rabarbers atsauc atmiņā vecmāmiņas dārza idilli – nolauz kātu, lapu kā cepuri liec galvā, nomizo plāno miziņu un pirmos rabarberus nokraukšķina tāpat. Brr!… Kāds jau noskurinās un sagriež kātu mazos kubiņos, uzber cukuru un nogaida, kad izdalīsies saldā sula.
Rabarberu kūka kājām gaisā
Sastāvdaļas mīklai:
• 300 g miltu
• 120 g cukura
• 100 g sviesta
• 100 g skābā krējuma
• 4 lielas olas
• 6 ēdamkarotes mandeļu pārslu
• ¾ tējkarotes cepamā pulvera
• ¾ tējkarotes vaniļas esences
• pustējkarote sāls
Glazūrai:
• 300 g sagrieztu rabarberu
• 200 g brūnā cukura
• 100 g sviesta
Pagatavošana:
Pannā izkausē sviestu kopā ar brūno cukuru, kamēr masa sāk burbuļot. Masu lej veidnē, uz tās izkārto rabarberus vienā kārtā. Lielā bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, mandeles un sāli. Citā bļodā cukuru saputo kopā ar sviestu, kamēr cukurs izkusis un masa ir viegla un gaisīga. Pa vienai piesit olas, rūpīgi ieputo. Iemaisa vaniļas esenci. Pievieno sausās sastāvdaļas. Tad pakāpeniski pieliek skābo krējumu. Gatavo masu pārlej rabarberiem.
Cep kūku 160 °C aptuveni 75 minūtes. Gatavību pārbauda, iedurot koka irbulīti, – ja tas ir sauss, kūka ir gatava. Atdzesē 10 minūtes. Kūku apgriež otrādi, lai rabarberi ir pa virsu.
Rabarberu mafini
Sastāvdaļas:
• 400 g rabarberu
• 250 g miltu
• 2 olas
• 150 g skābā krējuma
• 150 g cukura
• 50 g sviesta
• 2 tējkarotes vaniļas cukura
• 1 tējkarote cepamā pulvera
• 1 tējkarote malta kanēļa
Pagatavošana:
Rabarberus sagriež gabaliņos, uzkaisa mazliet cukura un atstāj, lai izdalās sula. No tās varēs pagatavot dzērienu.
Olām pieber cukuru un saputo. Pievieno pārējās mīklas sastāvdaļas, izņemot rabarberus, un maisa, lai sanāktu viendabīga mīkla. Rabarberus ieliek caurdurī, lai notek sula. Pievieno mīklai un vēlreiz visu rūpīgi samaisa.
Mafinu formiņas iesmērē ar eļļu vai sviestu un 3/4 piepilda ar sagatavoto mīklu. Cep cepeškrāsnī 220 grādos 15 minūtes. Gatavību pārbauda ar iesmiņu.
Mīklai var pievienot ogas vai rozīnes.
Rabarberu salāti
Sastāvdaļas:
• 2 rabarbera kāti
• 300 g marinētu šampinjonu
• 2 vārīti kartupeļi
• 1 sarkanais sīpols
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• zaļumi: salāti, lociņi, pētersīļi, kressalāti, majorāns
Pagatavošana:
Vārītos kartupeļus sagriež kubiņos, šampinjonus plānās šķēlītēs, rabarberus – sīkos gabaliņos. Zaļumus saplucina un sagriež. Visām sastāvdaļām pārlej eļļu un viegli samaisa.
Marinēti rabarberi
Sastāvdaļas:
• 500 g rabarberu
• 150 g cukura
• glāze ūdens
• 100 ml ābolu etiķa
• 4 kaltēti čili pipari
• 1 svaiga ingvera zars
• 1 ēdamkarote jūras sāls
• 1 tējkarote krustnagliņu
Pagatavošana:
Katlā sajauc etiķi, ūdeni, sāli un cukuru. Uzvāra, kamēr sāls un cukurs izkusis. Pievieno krustnagliņas, nomizotu un sagrieztu ingveru un čili piparus. Pavāra minūti. Rabarberus liek sterilizētā burkā, pārlej karsto marinādi, lai pilnībā nosedz. Burku aizskrūvē un liek atdzist.
Marinētos rabarberus var pasniegt ar sieriem, pastētēm vai auksto gaļu.
Rabarberu–ingvera čatnijs
Sastāvdaļas:
• 1 kg rabarberu (nomizotu un sagrieztu kubiņos)
• 150 g cukura
• 200 ml apelsīnu sulas
• 2 šalotes sīpoli
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 ēdamkarote sarīvēta ingvera
• 2 tējkarotes olīveļļas
• 2 tējkarotes rīsu etiķa
• sāls
Pagatavošana:
Šalotes sīpolus un ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina, ber katlā ar uzkarsētu olīveļļu un uz vidējas liesmas sautē, kamēr mīksti (kādas 2 minūtes). Pievieno ingveru un maisot mazliet pasautē. Pielej apelsīnu sulu, pieber cukuru un uzvāra. Samazina liesmu un atstāj viegli virst. Pieber rabarberus un vāra, kamēr mīksti, bet ne izšķīduši (aptuveni 12 minūtes).
Lieliski garšos pie zivs, arī cūkgaļas ēdieniem.