Skābējam kāpostus! Mājās gatavotiem – pavisam cita garša 0
Autore: Anna Skariņa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Mūsdienās gandrīz ikvienā pārtikas veikalā var iegādāties skābētus kāpostus, taču tie nekad negaršos tik labi kā pašu spēkiem ieskābētie. Ķeramies klāt!
Kāpostu skābēšanai būs piemērotas vēlīnās šķirnes ar cietām galviņām. Tautas ticējumi saka, ka skābēšanu labāk veikt augošā mēnesī, tad kāposti būs sulīgi un kraukšķīgi.
Jāuzmanās, lai burkāni netiktu pievienoti par daudz – trīslitru burkai kāpostu pilnīgi pietiekami būs ar vienu burkānu, citādi kāposti būs pārlieku mīksti.
Vienam kilogramam kāpostu būs nepieciešams aptuveni 20 grami rupjā sāls. Var pievienot arī nedaudz cukura. Jāizvairās pievienot sāli ar jodu, jo arī šajā gadījumā kāposti var būt mīksti.
Kāpostu skābēšanai jāizvēlas stikla, emaljēts vai plastmasas trauks, bet nekādā gadījumā metāla vai alumīnija. Vēlams, lai sākotnēji tas būtu spainītis vai katls.
Sarīvētos kāpostus un burkānus pārber ar sāli un ļoti rūpīgi samaisa ar rokām, lai izdalītos sula, pēc tam iespējami blīvi saliek skābēšanai paredzētajā traukā.
Var pievienot arī ķimenes. Kad kāposti salikti traukā, sulai obligāti jānosedz skābējums. Vēlams uzlikt slogu. Pēc divām dienām kāpostus sabaksta ar koka irbulīti vai koka lāpstiņu un “izlaiž” gaisa burbulīšus. Tad atkal tos pārklāj ar slogu un atstāj uz pāris dienām.
Pēc pāris dienām atkal liek lietā koka irbulīti. To atkārto vairākkārt, līdz nav gaisa burbuļu.
Tad aptuveni pēc nedēļas kāpostus liek vēsumā un glabā noslēgtā traukā.