Sivēna veltnis. Saimnieces Guntas Stepanovas recepte 0
Nepieciešams
1 kg sivēna gaļas, burkāni, pētersīļi, selerijas, garšvielas.
Pildījumam: 200 g teļa gaļas, 50 g baltmaizes, 30 g skāba krējuma, 3 olas, 1 mēle, 2 nieres, sāls, maltie pipari, ūdens.
Pagatavošana
Sivēna sāna gabalam atdala ādu, atstājot pie tās apmēram 0,5 cm biezu speķa kārtiņu, ieberzē ar sāli un pipariem.
Pildījumam no sāna gabala atlikušo gaļu kopā ar teļa gaļu samaļ divas reizes. Gaļu otrreiz maļot, pievieno aukstā ūdenī izmērcētu baltmaizi,
krējumu, olas dzeltenumu, sāli, piparus, ūdeni un mīca, līdz tā kļūst vijīga.
Izvāra cūkas mēli un gareniski uz pusēm pārgrieztas, etiķūdenī izmērcētas nieres. Mēlei novelk ādiņu, sagriež strēmelēs. Nieres nesagriež.
Divas olas izvāra, noloba un pārgriež uz pusēm.
Uz mitras marles kārto sivēna sāna gabalu ar ādu uz leju, pārziež ar sakultu olas baltumu un biezā kārtā pārliek ar malto gaļas masu. Virs tās liek mēles strēmeles, rindās sakārto nieres un olu pusītes.
Sānu gabalu satin ciešā veltnī, ietin salvetē vai marlē un ar aukliņu stingri nosien.
Veltni liek katlā verdošā ūdenī ar garšsaknēm, sāli, pipariem, lauru lapām un uz lēnas uguns vāra 2–3 stundas. Tad veltni atdzesē un tur vēsā
telpā 8 stundas zem sloga. Pēc tam noņem slogu, attin auklu un noņem marli vai salveti.