Foto-Ilze Pētersone

Šis, nebūt ne dārgais ēdiens, var pazemināt asinsspiedienu un uzlabot miegu 8

Ēdiet melnās pupiņas! Šis lētais ēdiens var pazemināt asinsspiedienu un uzlabot miegu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

No pētījumiem secināts, ka kaudze melno pupiņu var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu, veicināt labu miegu un svara zudumu, kā arī samazināt vēža risku, raksta “Nypost“.

Veselīgās melnās pupiņas satur fitoķīmiskas vielas, kā rezultātā, tās spēj nodrošināt veselību veicinošas īpašības. Piemēram, asinsvadu darbības uzlabošanos.

CITI ŠOBRĪD LASA

2020. gada pētījumā, kurā galvenā uzmanība tika pievērsta melnbalto pupiņu patēriņa ietekmei uz laboratorijas žurkām ar augstu asinsspiedienu, pētnieki konstatēja, ka grauzējiem, kas ēda melnās pupiņas, ir samazināta hipertensija un lielāka arteriālā elastība nekā tiem grauzējiem, kas ēda baltās pupiņas.

Pētījumā arī atzīmēts, ka efekti saglabājās tikai tad, kad žurkas turpināja ēst melnās pupiņas, kas liek domāt, ka cilvēkiem, kuri cieš no paaugstināta asinsspiediena, būtu labi, ja konsekventi melnās pupiņas tiktu iekļautas viņu uzturā.

Melnās pupiņas ir arī ļoti vērtīgas miegam. Šajās pupiņās ir triptofāns – aminoskābe, kas ir izšķiroša melatonīna un serotonīna ražošanai.

Pētījumi liecina, ka triptofānam bagātas diētas atbalsta miega kvalitāti un ilgumu un līdz minimumam samazina mošanos nakts garumā.

Melnās pupiņas ir ne tikai lielisks olbaltumvielu avots – tajās ir arī 15 grami šķiedrvielu.

Pareiza šķiedrvielu uzņemšana samazina iekaisumu, veicina sirds veselību, ļauj organismam uzturēt regulāru zarnu darbību, stabilizē cukura līmeni asinīs un palīdz svara regulēšanā.

Medijs raksta, ka pupiņas var samazināt arī vēža risku.

Ņūdžersijas vēža centra galvenais ārsts Dr. Andre Goy nesen ieteica cilvēkiem, kuri vēlas samazināt risku saslimt ar vēzi, “pēc iespējas izvēlēties neapstrādātu pārtiku un pievērsties augu pārtikai, kas ir olbaltumvielu avots, piemēram, melnajām pupiņām.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.