Sīpolu zupiņa – Francijas esence. Klasiska recepte 0
Uzskatu, ka šī zupa ir Francijas esence. Laikietilpīgs process, bet noteikti ir tā vērts. Visi slavēs! Es parasti izvāru daudz buljona un to sasaldēju. Tad var gatavot zupu biežāk, jo buljonu vārīšana aizņem visvairāk laika, iesaka raidījuma “Latvijas gardākie stāsti” veidotāja Ilze Jurkāne.
Pagatavošana
Sīpolus sagriež plānos gredzenos. Pannā izkausē sviestu, pieber sāli un piparus, uzliek vāku un, ik pa brīdim apmaisot, sautē 20–30 minūtes.
Pa to laiku uzkarsē buljonu. Kad sīpoli ir mīksti, pieliek cukuru un sautē vēl 10 minūtes, tad pieliek miltus, karsē vēl piecas minūtes. Pēc tam sīpolus pievieno buljonam un vāra 15 minūtes. Pielej klāt Sabiles sidru un brendiju vai konjaku un vāra vēl piecas minūtes.
Kamēr zupa vārās, sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Apgrauzdē maizi, apziež ar sviestu un pārkaisa ar sarīvētu sieru.
Kad zupa ir gatava, to salej sešos ugunsizturīgos traukos, uz katra uzliek grauzdiņu ar bagātīgi uzbērtu sieru.
Traukus liek cepeškrāsnī, augšējā plauktā, un karsē, līdz siers ir izkusis, kļuvis skaisti brūns un burbuļo. Bon appetit!