Sīpolu dobēs nevajag trakot: kad ir īstais laiks novākt ražu 0
“Sīpolu dobēs vēl nevajag trakot. Kas zaļš, lai aug un dzīvo,” skaidro dārzeņu audzētāja Tamāra Bisniece no Lielplatones pagasta.
Vēro lakstus
Daudzi dārznieki satraukušies, ka sīpoli, sākoties lietus periodam, dzīs jaunas saknes un vēlāk slikti glabāsies. Taču šogad vairumam sīpolu vēl ir tik spēcīgi un zaļi loki kā retos gados. Zaļi tie ir arī lielaudzētāju laukos. Noņemšanai gatavi ir tikai agro šķirņu sīpoli, kam laksti jau nokrituši. Dārzniece mierina, ka ar sīpoliem nav tik traki kā ar ķiplokiem, kam šogad agri sācies noņemšanas laiks. Ja to nokavē, galviņas pazemē sadalās, daiviņās iekļūst infekcija, tie var sākt atkal augt, un raža slikti glabājas.
Šādam sīpolam var ļaut augt, sevišķi mazdārziņā, kur visu ražu no dobes var ātri noņemt.
Taču tos sīpolus, kam laksti nokrituši, rauj ārā un liek kaltēties.
• Sīpolus var noņemt, kad tiem vismaz puse vai divas trešdaļas loku ir nodzeltējuši.
Labi nokaltē
Dārzeņu lielaudzētāji norautos sīpolus atstāj uz lauka divas trīs nedēļas, lai tie nobriest un nokalst. Sīpoliem neskādē ne lietus, ne vējš un saule, gluži otrādi – šādi apstākļi tos nogatavina. Tad audzētāja sīpolus nes un turpina kaltēt siltumnīcā, kurā jau uz šo laiku raža novākta. Pēc šāda cikla loku vietā drīz vien ir palikusi tikai maza sausa astīte, kura nobirst pati. Mazdārziņa saimnieki, protams, uzreiz var nest ražu labi vēdināmā nojumē.
• Katrs dārznieks atrod savu labāko sīpolu kaltēšanas vietu un metodi.
• Jo sīpoli labāk nokaltīs, jo tie labāk glabāsies.