Sīpoli cieti kā krams! 0
“Ģimenes vajadzībām katru gadu audzējam sīpolus no sīksīpoliņiem. Pērkam vienas un tās pašas šķirnes, ko Latvijā ieved un tirgo katru gadu. Vienmēr izdevies iegūt labu ražu, arī šogad sīpolgalvas ir pat ļoti lielas, bet kvalitāte visai bēdīga. Lai gan novākti īstajā dienā un kārtīgi nožāvēti, sīpoli diezgan stipri pūst.
Taču galvenais – tos nevar lietot svaigus, var vienīgi likt pie zupas, sautējuma vai cept. Dīvainā kārtā sīpoli nav pietiekami sulīgi, bet cieti kā krams! Vai tā varētu būt mēslošanas vaina? Kūtsmēslus grūti dabūt, izlīdzamies ar minerālmēsliem. Varbūt vainīga vēsā, lietainā vasara? Zeme mālaina, dažreiz vagās stāvēja ūdens.” Ināra L. Madonas novadā
Latvijā katru gadu piedāvā 4 – 6 šķirņu sīksīpolus un katrai no tām ir savas raksturīgās īpašības, kas attiecas ne vien uz sīpola formu un mizas krāsu, bet arī uz agrīnumu, uzglabāšanās ilgumu, sausnas saturu, cietību, mizas noturību utt.
Šogad Eiropas tirgū bija neparasti zemas sīksīpolu cenas, Latvijā ieveda neparasti daudz sīksīpolu (pēc CSP datiem, gada pirmajos četros mēnešos vien – 1426 tonnas), veikalos amatieriem tos tirgoja par Ls 1,60 – 1,80 kilogramā (interesanti, ka uz robežas cena bija 0,25 – 0,59 Ls/kg), vienlaikus 432 t eksportēja uz Lietuvu un Krieviju, daļa palika neiztirgota un sapuva, bet vismaz 700 – 800 t iestādīja (sēklu tirgotājfirmas Latvijā ieved ap 400 – 500 t sīksīpolu gadā, tāpat bija arī šogad). Tā kā vismaz puse ievesto sīksīpolu bija nezināmas izcelsmes un šķirnes, grūti spriest, kāpēc sīpoli ir tik cieti. Iespējams, tā ir šķirnes īpatnība un šie sīpoli paredzēti tieši pārstrādei vai ilgākai uzglabāšanai.
Lietainā vasara un mālainā augsne noteikti veicināja sīpolu puves attīstību, jo īpaši, ja tie ilgstoši mirkuši ūdenī.
Runājot par sīpolu mēslošanu, kūtsmēsli nemaz nav labākais risinājums, jo barības vielas no tiem atbrīvojas tieši tad, kad sīpoliem jābeidz veģetācija un jānobriest uzglabāšanai. Minerālmēsli šajā ziņā ir daudz labāki, bet lietavas veicināja barības elementu izskalošanos, tādējādi kultūraugiem (ne tikai sīpoliem) daudzviet to vienkārši pietrūka.
Iegādājoties sīksīpolus, noteikti jāpievērš uzmanība šķirnes nosaukumam. Pēc garšas un sulīguma Latvijā iecienītas šķirnes ‘Hercules F1’, ‘Stuttgarter Riesen’, ‘Sturon’, ‘Setton’.