Sīpola vietnieks – puravs: 4 gardu ēdienu receptes ar puraviem 3
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Pēc izskata nemaz nav līdzīgi, taču var viens otru aizstāt. Faktiski puravs der gandrīz pie visiem ēdieniem, kur vajadzīgs sīpols. Toties tam ir maigāka garša, un elpā nav tik jūtams aromāts, kā tas mēdz būt pēc sīpolu ēšanas. Puravu griežot, nav jāraud. Ziemā puravā ir daudz vitamīnu.
Puravs – tas ir ļoti franciski, jo Francijā puravus pievieno zupām, sautējumiem, salātiem, omletēm, sāļajiem pīrāgiem.
Puravu un kartupeļu krēmzupa
• 200 g puravu
• 500 g kartupeļu
• sīpols
• 600 ml buljona (vistas vai dārzeņu)
• 100 ml saldā krējuma
• ēdamkarote rīvēta cietā siera
• sāls, pipari
• eļļa
Pagatavošana:
Katlā ielej eļļu un apcep sagrieztus puravus un sīpolu. Pieber sāli un piparus, mazliet (10 minūtes) pasautē, ik pa laikam apmaisot.
Pielej buljonu, pieliek kubiņos sagrieztus kartupeļus un vāra, līdz kartupeļi mīksti (20 minūtes). Katlu noceļ no uguns, zupu sablendē, pievieno saldo krējumu. Uzvāra līdz pirmajam burbulim.
Kad zupa ielieta šķīvī, pārkaisa smalki rīvētu cieto sieru. Var vēl uzbērt mazliet piparu un sadrupinātus riekstus.
Zupai var pievienot arī kaltētu sēņu pulveri vai iemaisīt apceptas šampinjonu šķēlītes.