Foto – Shutterstock

Sīpola dēļ neraudāšu. Viltība, lai acis neasaro, mizojot sīpolu 0

Jo sīvāks sīpols un vairāk liek raudāt, jo tas vērtīgāks veselībai. Tāpēc priecāsimies, nevis piktosimies, ja griežot acīs sariešas asaras!

Reklāma
Reklāma
mans mēģinājums atteikties no cukura pārvērtās par ceļojumu uz elli 6
Kokteilis
Šīs lietas bieži tiek dāvinātas dzimšanas dienā – tas ir stingri aizliegts
Nosaukti trīs cilvēka dzīvībai visbīstamākie pārtikas produkti 11
Lasīt citas ziņas

Gaistošās eļļas, kas piešķir sīpoliem aromātu, satur sulfoksīdus. Sīpolu mizojot, griežot vai rīvējot, tiek atbrīvots ferments allināze, kas, reaģējot ar sulfoksīdiem, izraisa vairākas ķīmiskas reakcijas, kuru galaprodukts kairina acīs esošos nervu galus. Lai atšķaidītu un izskalotu kairinātāju, organisms ražo asaras. Acis visaktīvāk tiek kairinātas pirmās 30 sekundes.

Lai gan ne pilnīgi, tomēr šo ķīmisko reakciju iespējams pārtraukt, mizojot sīpolu zem teko­ša auksta ūdens, pirms mizošanas to noskalojot vai, gluži pretēji, blanšējot ar karstu ūdeni.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Visvairāk sēra savienojumu ir saknes daļā, tāpēc ieteicams to nogriezt pašās beigās. Arī rīkojoties ar asu nazi, ir mazāk sīpola šūnu bojājumu un enzīmu, kas izraisa ķīmiskas reakcijas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.