Sinepes piešķir asumiņu. Kā lietot dažādās sinepju sēklas? 0
Sinepes galvenokārt asociējas ar krēmveida masu burciņā, bet, lai piešķirtu ēdienam mazliet asumiņa, izteiksmīgāku garšu un patīkamu smaržu, var izmantot dažādas sinepju sēkliņas.
Baltas, brūnas un melnas
Veikalos piedāvā trīs veidu sinepju sēkliņas – baltās vai dzeltenās, brūnās un melnās, kuras ievērojami atšķiras pēc stipruma un garšas. Visasākās, teju dedzinošās ir melnās, bet brūnajām ir tikai 70% no melno sinepju asuma. Lielākoties gan tikai speciālists zina, kuras ir brūnās un melnās, un arī tirgū tās bieži vien tiek jauktas. Kā atšķirt? Tieši pēc stipruma: ja ēdienam pievienotās sinepju sēklas nerada asu, mazliet rūgtenu, dedzinošu garšu, visticamāk, tās ir brūnās.
Balto, dzeltenīgi gaiši brūno sinepju sēklas ir lielākas, ar maigu garšu. Nemaltām piemīt specifiska garša, un, piemēram, daudziem nepatīk, ja pieliktas pie griķiem un mērcēm. Toties tās labi iederas marinādēs, jo sēkliņām ir antibakteriālas īpašības.
Melnajās un brūnajās sinepēs ir vairāk eļļas nekā baltajās. To jūt, maļot kafijas dzirnaviņās nedaudz ilgāk, kad masa sablīvējas eļļainā gredzenā. Lai eļļa neoksidētos un sinepes nekļūtu rūgtas, sēkliņas jāglabā sausā un tumšā vietā. Melno sinepju garša ir vairāk līdzīga mārrutku asajai un stiprajai garšai, bet brūnajām tā ir neitrālāka un asumu jūt, tikai pieliekot daudz šīs garšvielas.