Foto – Shutterstock

Kā audzēt siltummīli okru? 1

Kas ir okra – dārzenis vai auglis? Kad to sēj? IRĒNA GULBENĒ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
Kā tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

Okras jeb bāmijas (Abelmoschus esculentus) dzimtene ir Āfrika. Tas ir viengadīgs, siltummīlošs lakstaugs, kura augļus izmanto uzturā. Lapu padusēs okrai veidojas dzelteni ziedi ar sarkanu vidu. No tiem izaug 10–25 cm garas, rievotas pākstis baltā, zaļā vai sarkanā krāsā.

Pie mums okru var audzēt siltumnīcās, jo veģetācijas periodā nepieciešama līdz +25 °C temperatūra. Ieteicamās šķirnes ir ‘Clemson Spineless’, ‘Green Velvet’, ‘Better Five’, ‘White Velvet’, ‘Burgundy’, ‘Star of David’. Sēj marta vidū kastītēs vai podos, diedzē +18…+20 °C temperatūrā. Pēc 50–60 dienām dēstus pārstāda un audzē 25–32 l tilpuma podos. Subs­trātam jābūt ūdenscaurlaidīgam, bagātam ar organiskajām vielām. Augi izaug līdz 1 m gari, ir noturīgi, tāpēc balsti nav vajadzīgi. Ražu vāc ik dienu, jo augļi ātri pārgatavojas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzturā lieto nenogatavojušās pākstis bez sēklām – tās pievieno zupām, sautējumiem (okra, līdzīgi kā milti, tumē ēdienu). Var arī sasaldēt vai marinēt kā gurķus.

Foto – Shutterstock
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.