Siļķe – zivs ar raksturu: 3 ēdienu receptes, ko no tās pagatavot 1
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Ik pa laikam, kad sakārojas sātīgas maltītes, kas piesien dūšu, izvēlamies siļķi, biezpienu un vārītus kartupeļus. Taču tas nav vienīgais veids, kādā šo zivi var celt galdā.
Kas vērtīgs?
• Siļķes ir vienas no taukiem bagātākajām zivīm, tās satur augstvērtīgās taukskābes omega-3, kas noderīgas sirds, asinsvadu un locītavu veselībai. Tajās lielā daudzumā ir D vitamīns, kas nepieciešams kauliem un aknu darbībai, selēns, kas ir dabisks antioksidants. Siļķēs netrūkst arī citu vērtīgu uzturvielu un vitamīnu, šīs zivis viegli asimilējas organismā.
• Sālīta siļķe satur 261 kaloriju, cepta – tikpat, kūpināta 218, bet marinēta – 155 kalorijas.
Kā izvēlēties?
Jāpievērš uzmanība žaunām (tām jābūt tumšsarkanā krāsā un elastīgām) un acīm (jābūt tīrām un sarkanām). Zivs ķermenim jābūt bez plaisām, griezumiem un laukumiem rūsas krāsā.
Kā glabāt?
• Gaismas, gaisa un mitruma ietekmē siļķes tauki iegūst sasmakušu garšu, tāpēc zivis jāglabā tumšā un aukstā vietā. Siļķi var arī sasaldēt – notīra, sagriež nelielos gabaliņos, ieliek hermētiskā kārbā un ievieto saldētavā.
Kartupeļu un siļķes sacepums
Sastāvdaļas:
• 1 siļķe
• 8 ar mizu novārīti kartupeļi
• 2 sīpoli
• 3 ēdamkarotes eļļas
• 1 glāze skābā krējuma
• rīvmaize
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Kartupeļus nomizo un sagriež šķēlēs. Sīpolus sagriež un apcep eļļā. Ietaukotā veidnē liek pusi no sagriezto kartupeļu daudzuma, virsū – iztīrītu, gabaliņos sagrieztu siļķi, tai pāri – apceptus sīpolus. Pārlej pusi krējuma, virsū kārto pārējos kartupeļus, tad atkal krējumu. Visu pārkaisa ar rīvmaizi. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz sacepuma virsa zeltaina.
Papīrā cepta siļķe
Sastāvdaļas:
• 4 mazsālītas siļķes
• 2 sīpoli
• 8 ēdamkarotes skābā krējuma
• 8 ķiploka daiviņas
• malti melnie pipari
• svaigs timiāns
Pagatavošana:
Siļķēm izņem lielo asaku, tās pilda ar sakapātiem sīpoliem un ķiplokiem. Katrā siļķē ieliek divas ēdamkarotes skābā krējuma, pārkaisa ar kapātu timiānu un melnajiem pipariem. Cepampapīru noziež ar eļļu un tajā rūpīgi ietin siļķi. Cep cepeškrāsnī 180 °C 25–30 minūtes. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai salātiem.
Marinētu siļķu rolmopši
Sastāvdaļas:
• mazsālītas siļķes
Marinādei:
• 1 l ūdens
• 1–2 sīpoli
• 3 ēdamkarotes etiķa esences
• 2 ēdamkarotes cukura
• 1 ēdamkarote sāls
• 4 melnie pipari
• 4 smaržīgie pipari
• 2 lauru lapas
• krustnagliņas
Pagatavošana:
Mazsālītas siļķes izķidā, novelk ādu, izņem asakas un sadala filejās.
Pagatavo marinādi: verdošā ūdenī liek sāli, cukuru, garšvielas, pievieno sagrieztus sīpolus un mazliet pavāra (ne ilgi – līdz sīpoli zaudē kraukšķīgumu). Beigās marinādei pielej etiķa esenci.
Siļķu filejas satin veltnītī, sasprauž ar krustnagliņu. Vidū var ietīt mazu pipargurķīti, olīvu, citrona šķēlīti vai vārītas bietes gabaliņu.
Veltnīšus kārto traukā, pārlej atdzesētu marinādi tā, lai būtu pilnībā apsegti, atstāj uz diennakti, lai ievelkas.
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, biezpienu un skābo krējumu.
Viena ēdamkarote etiķa esences atbilst 7–9 ēdamkarotēm 9% galda etiķa.