Sildošs un mājīgs ukraiņu borščs 19
Autors: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Šodienai piestāv laiskas pusdienas ģimenes lokā. Vilšanās nebūs, ja pagatavosi sildošo un mājīgo ukraiņu boršču.
Sastāvdaļas
• 1 kg liellopa gaļas
• 0,5 kg cūkgaļas
• 2 vidējas galda bietes
• neliela svaiga kāposta galviņa
• 2 sīpoli
• 2 burkāni
• 6 kartupeļi
• ķiploks
• 1 tējkarote tomātu pastas
• melnie, sarkanie pipari, lauru lapas, sāls
• sviests
• speķa ādiņa
• etiķis (pēc garšas)
Pagatavošana
Aukstā ūdenī liek gaļu, veselu bieti, sīpolu un vāra vienu stundu.
Tikmēr uz rupjas rīves sarīvē otru bieti, burkānus un sasmalcina sīpolu. Sagatavotos dārzeņus apcep sviestā. Cepšanas beigās pievieno tomātu pastu. Pieber sāli un piparus.
No buljona izņem gaļu, katlā liek sagrieztus kartupeļus un svaigos kāpostus. Pēc 5 minūtēm pievieno sacepumu no pannas, piparus un lauru lapas, kā arī gabaliņos sagriezto gaļu.
5 minūtes pirms vārīšanas beigām zupā iemet speķa ādiņu, kas ierīvēta ar smalki sagrieztiem ķiplokiem.
Etiķi pēc garšas zupai katrs pievieno pats, taču var iztikt arī bez. Aukstā laikā (pēc nosalšanas) pirms sātīgā boršča iesaka iedzert… degvīnu. Tas pastiprina viruma garšas nianses.