Signe Meirāne piedāvā svētku galda receptes: neierastā avokado kūka un kēkss Latvijas karoga krāsās 0
Latvijas valsts simtgades svētku kulminācija jau teju klāt, tādēļ pienācis brīdis plānot svētku cienastu. Tā kā kārtīgs mielasts bez saldā ēdiena nav iedomājams, Rimi Gardēži Normunds Baranovskis un Signe Meirāne sagatavojuši gardas receptes, kuras vari izmēģināt jau šajos svētkos vai paglabāt kāda cita notikuma atzīmēšanai.
Ja svētku galdā vēlies redzēt ko Latvijas karoga krāsās, tad izmēģini Normunda mandeļu kēksa recepti. Baltā šokolāde un dzērvenes būs ne tikai sarkanbaltsarkano krāsu akcents, bet arī radīs patīkamu saldā un skābā balansu. Lai pagatavotu šādu kēksu, būs nepieciešams ne vairāk kā 20 minūtes laika, visu pārējo paveiks cepeškrāsns.
Savukārt, ja vēlies galdā celt ko netipiskāku, tad izmēģini ēdiena mākslas kritiķes – Rimi Gardēdes Signes Meirānes avokado kūkas recepti. Šī svaigā kūka ir garšīga un veselīga alternatīva ierastajām kūkām ar lielu cukura daudzumu. Receptei nepieciešami mīksti avokado, tāpēc, ja esi iegādājies stingrākus un vēlies, lai tie nogatavojas ātrāk, izmēģini sekojošu triku: papīra maisiņā ieliec avokado kopā ar banānu, kas būtiski saīsinās avokado nogatavošanās laiku.
1. Svaigā avokado kūka:
Sastāvdaļas:
- 100 g I love eco mandeļu
- 100 g I love eco lazdu riekstu
- 80 g pekanriekstu
- 150 g dateļu bez kauliņiem
- 2 tējk. kakao pulvera
- šķipsniņa jūras sāls
Pildījuma 1. kārta:
- 450 g izmērcētu Indijas riekstu*
- 4 Selection by Rimi svaigās dateles
- 2 ēd.k. kakao pulvera
- 80 ml kakao sviesta vai kokosriekstu eļļas
- 50 ml kļavu sīrupa
- 1/2 vaniļas pāksts, tikai sēkliņas
- 280 ml I love eco sojas piena
- 200 g gatava, nomizota avokado
- šķipsniņa jūras sāls
Pildījuma virskārta:
- 130 g izmērcētu I love eco Indijas riekstu*
- 150 g I love eco kokosriekstu piena cietās daļas**
- 40 ml I love eco kokosriekstu eļļas
- 30 ml kļavu sīrupa
- 1/2 vaniļas pāksts, tikai sēkliņas
- 300 g notīrīta, gatava, mīksta mango
- šķipsniņa jūras sāls
* izmērcēt 12 h aukstā ūdenī, turot ledusskapī, un tad nokāst.
** pirms tam 24 h jātur ledusskapī.
Gatavo pamatni. Sablenderē riekstus, līdz izveidojas smalka masa. Tad pievieno dateles un pārējo, sablenderē, līdz izveidojas ķepīga masa.
Ar cepamo papīru izklāj pamatni kūkas formai 20–23 cm diametrā. Ieliec masu formā un izlīdzini piespiežot.
Blenderī liec visas pirmās kārtas sastāvdaļas un sablenderē maksimāli krēmīgi zīdainu krēmu. Uzlej uz kūkas pamatnes (pamatnēm), izlīdzini un liec saldētavā uz 4–6 h. Pēc tam to pašu izdari ar otro kārtu un uzlej virsū. Izlīdzini un liec saldētavā uz 12 h.
Izņem no saldētavas vismaz 1 h pirms pasniegšanas vai 4 h pirms tās, bet turi ledusskapī. Dekorē, kā vēlies, un pasniedz. Vēlāk vari turēt ledusskapī, jo kūka skaisti turas kopā.
2. Mandeļu kēkss ar dzērvenēm:
Sastāvdaļas:
- 180 g sviest
- 70 g kokosriekstu rīsu dzēriena
- 200 g baltā cukura Rimi
- 4 gab. vistu olas Rimi A/L
- 150 g Hercogs pašbriestošo kviešu miltu
- 90 g mandeļu miltu
- 50 g pekanriekstu (sakapāti)
- 50 g dzērveņu
Dekoram:
- 100 g baltās šokolādes
- 30 g sviesta
- pekanrieksti un žāvētas dzērvenes – pēc izvēles
Izkausē sviestu ar rīsu dzērienu. Olas sakul ar cukuru.
Jauc mīklu – olas ar sviestu, tad pievieno miltus un mandeļu miltus, pekanriekstus un dzērvenes.
Pildi ietaukotā kēksa formā un cep sakarsētā cepeškrāsnī 160–175 grādos 40 minūtes. Atdzesē un izņem no formiņas.
Izkausē šokolādi ar sviestu un pārlej kēksam. Dekorē pēc savas patikas.