Meža brūklenīšu ievārījums un mērce 0
Brūkleņu mērce ir brīnišķīga piedeva, ko pārliet vaniļas saldējumam, šokolādes putiņām, siera kūcim un, protams, derēs arī pie siera un vīna. Īpaši, ja tas ir riekstu drumstalās panēts cepts kamambērs, kam maza karotīte spēcīgās garšas mērces veidos patīkamu atsitienu tumīgajam treknumam. Mērces konsistence ir plūstoša, kā jau tas mērcei pieklājas.
Savukārt ievārījums labs pie sulīga cepeša, kam maza treknuma garoziņa. Sanāk tāda kā modīgā čatnija latviskā versija.
Gan ievārījums, gan mērce tapusi no Latvijas meža brūklenēm, izmantojot divu veidu vārīšanas metodes, bet vienādas izejvielu proporcijas.
• Ievārījums vārīts vienā stiepienā, bez pārtraukuma, tādējādi atdzesējot tas iegūst stingru marmelādīgu konsistenci.
• Savukārt mērcei izmēģināju apelsīnu ievārījuma metodi, ļaujot odziņām vispirms sasulot cukurā un tad sīrupaino masu atkārtoti karsējot.
Ja vēlas pikantāku noti, gan ievārījumam, gan mērcei var piemest kādu krustnagliņu vai dažus pilienus balzametiķa. Es labprātāk izmantoju saldos krēmetiķus, piemēram, ar iebiezinātu vīnogu sulu vai vīģēm.
Ja ogu mazāk, bet ievārījuma gribas vairāk, var pievienot rudens augļus: ābolus, bumbierus, arī kādu plūmi. Tomēr ieteicamāka būs, tā teikt, tīra manta, ko jebkurā brīdī var papildināt.
Jāpiebilst, ka esmu izmēģinājusi dažnedažādas interesantas ievārījumu piedevas un salikumus, taču pēc kāda laika garšas atmiņa atgriežas bērnībā, kad ābolu ievārījums garšoja pēc āboliem un brūklenes – pēc brūklenēm. Tas man patīk vislabāk. Arī šie ievārījumi ir vecmodīgi un tīras garšas.