Foto – Aija Geida

Sezams – sēkliņas ar riekstu garšu. Uzzinām visu par šo garšvielu! 0

Sezams ir viena no pasaulē vecākajām garšvielām, ko cilvēki lietoja jau senatnē ne tikai ēdiena garšas uzlabošanai, bet arī ārstnieciskiem nolūkiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Skorpions – 19. novembris, Strēlnieks – 24. jūlijs: laimīgākā diena 2025. gadā katrai zodiaka zīmei
TV24
“No tautas tāpēc šogad noslauks pēdējo kapeiku!” Izrādās, ka valdības budžetā ierakstīts – “Latvenergo” jāiemaksā vismaz 200 miljoni eiro nodokļos
Receptes
Jāmeklē, dārgi, nav laika? 15 produkti, ko turēt pa rokai, lai atvieglotu veselīgu ēšanu visas nedēļas garumā
Lasīt citas ziņas

Gaišās sēkliņas nopērkamas teju visos veikalos, bet specializēto garšvielu veikalu plauktos var atrast arī melnās, kam piemīt izteiktāks riekstu aromāts un kas ir vismaz 2–3 reizes dārgākas.

Sezama sēklas izmanto, cepot maizi, cepumus, krekerus un gatavojot saldos kraukšķus un batoniņus. Tās pievieno vistas un cūkgaļas ēdieniem, lasim, makaroniem un turku zirņiem. Apgrauzdētām sēklām ir patīkama riekstu garša, kas harmonizē ar zaļajiem lapu salātiem. Sviestā apceptas sezama sēkliņas pievieno suši pildījumam. Melnās sezama sēkliņas iederas pie dārzeņu ēdieniem, bet no tām gatavoto pastu pavāri pievieno mērcēm un aukstajām zupām, panākot īpašu garšas efektu. Jebkura ēdiena izskatu uzlabo gaišo un melno sezama sēklu mikslis.

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto – Aija Geida

UZZIŅA

• Melnās sezama sēklas neiesaka lietot, ja ir nosliece uz trombu veidošanos un varikozām vēnām.

• Sezama sēklās ir daudz eļļas, kas uzglabājot var oksidēties un padarīt ēdienu rūgtu, tāpēc pirms gatavošanas ieteicams tās pagaršot. Sēkliņas jāglabā ledusskapī.

• Sezama sēklas ir vērtīgas, jo stimulē organisma atjaunošanās procesus, palīdz uzlabot ādas stāvokli, stiprina kaulus, jo tajās ir daudz kalcija, balastvielu (piemēram, lignāni, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs) un vērtīgo mononepiesātināto tauku.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.