Kā pareizi noplūkt putnus 0
Putnkope uzsver, ka plūcot jāievēro savi noteikumi. Nokauts putns pirms plūkšanas jāiemērc karstā, vismaz +86 °C ūdenī (to uzkarsē, līdz sāk mutuļot, un tad pielej aukstu ūdeni). Mērcējot putns jākustina. Plūkšanu var sākt, kad labi nāk ārā spārnu spalvas. Jārīkojas ļoti ātri, jo, tiklīdz plūcot ievaino ādu, putns ir daudz zaudējis no tirgus vērtības. Plūkšana nav viegls darbs, taču Tamāras vedekla Jeļena jau iemanījusies dienā noplūkt 30 pīles un 20 zosis.
“Kalna Strautiņu” saimniece stāsta, ka pašlaik pēc putnu spalvām un dūnām nav pieprasījuma. Tās iegādājas vienīgi makšķernieki pludiņu gatavošanai, kā arī biškopji stropu tīrīšanai.
Kur realizēt produkciju
Toties visu vasaru pilnā sparā tiek tirgoti broileri. Saimniecība tos piegādā veikaliem “Sky”, vairākiem restorāniem, kā arī pašu tirgotavai Rīgas Centrāltirgū. 2005. gadā reģistrēto putnu un trušu kautuvi Razuvajevu ģimene ierīkojusi zemnieku saimniecībā “Jaunliepas” pie Dzimtmisas, kur saimnieko dēla ģimene.
– Saimniecībā abām mājām ikmēneša elektrības rēķins ir aptuveni 1600 eiro. Lielākie patērētāji ir inkubatori, sildāmās lampas mazajiem cālīšiem. Inkubēšana ilgst no marta līdz pat augustam, – skaidro Tamāra. – Par ganāmpulka paplašināšanu nedomājam. Ja zemniekiem būtu atbalsts putnkopībai līdzīgi kā putnu fabrikai “Lielzeltiņi”, būtu citādi. Nodokļos maksājam lielas summas, bet atbalstu saņemt nevaram.