
Mute čokurā – savelkošā garša 0
Tā sastāv no gaisa un zemes elementiem, tāpēc ir atvēsinoša, sausa un smaga. Samazina pittas un kaphas, bet palielina vatas došu.
* Tīrā veidā savelkošā garša ir reti sastopama, parasti tā ir sajaukumā ar rūgto. Nobaudot stipru zaļo vai melno tēju vai negatavu banānu, rodas sajūta, ka mute sarauta čokurā – tā ir pazīme, ka esam to sagaršojuši.
Ājurvēdā savelkošo garšu izmanto galvenokārt slimību simptomu mazināšanai. Tā uzlabo barības vielu un šķidruma uzsūkšanos, tāpēc ieteicama pret caureju, tūsku, asiņošanu un pastiprinātu svīšanu. Ja šīs garšas ir par daudz, kalst mute, var rasties spazmas, krampji, aizcietējumi, mazināties seksualitāte un spermas daudzums, bet pastiprināties neiroloģiskas problēmas, bailes, nemiers, depresija.
Psiholoģiski savelkošā garša stiprina zemes elementu – palīdz sakopot domas. Tāpēc, ja galvā ir haoss un nevar redzēt kopējo ainu, jāiedzer malks melnās tējas.
Mūsu eksperte Guna Vilka, ājurvēdas ārste, uztura speciāliste
