
Rūgtais visu attīra 0
Šo garšu veido gaiss un ēters. Tā ir atvēsinoša, viegla un sausa, palielina vatas, bet samazina pittas un kaphas došu. Rūgto just nav patīkami, tāpēc bieži vien neiekļaujam ikdienas uzturā. “Rūgtais piešķir vieglumu gan garam, gan miesai, uzlabo citas garšas, attīra tās. Ja ēdienam pievienots mazliet rūgtā, visas pārējās sastāvdaļas garšo labāk. Tāpēc ājurvēdas virtuvē izmanto tik daudz garšvielu, arī rūgto, jo ēdiena garša kļūst bagātīgāka, niansētāka,” uzsver uztura speciāliste.
* Visi zaļie lapu dārzeņi – cigoriņi, spināti, rukola, rūgtā melone jeb balzambumbieris, mežāboli, kafija, kurkuma, sieramoliņš – ir pārtikas produkti, kam piemīt šī garša. Lai gan tradicionālais latviešu rūgtais augs ir vērmele, rūgts ir viss, kas pavasarī spraucas no zemes.
Rūgtā garša atbrīvo organismu no sārņiem, iznīcina dažādus slimību ierosinātājus – vīrusus, baktērijas, sēnītes, parazītus. Piemēram, kurkuma ļoti efektīvi attīra asinis un aknas. Nelielās devās rūgtā garša veicina žults izdalīšanos, gremošanu, aknu darbību, palielina muskuļu tonusu, mazina apetīti, dedzināšanas sajūtu, vēdera pūšanos, niezi, iekaisumu, drudzi, temperatūru un palīdz cīnīties ar lieko svaru.
Rūgtais provocē visas vatas tipa slimības – nervu sistēmas slimības, miega traucējumus, artītus. Ja uzturā tā ir par daudz, var kļūt nelabi, reibt galva, āda kļūst raupja, sausa, palielinās trauksme, nemiers, bet samazinās svars, kaulu blīvums un seksuālā enerģija. Jogu praktizējoši mūki lieto rūgtos augus, jo tie nomāc seksualitāti, bet vairo garīgumu.
“Rūgtā garša garīgi pacilā, tikai citādā veidā nekā saldā – mīlestība, kas var būt iluzora. Tā ir patiesības garša, kas ļauj mums sajust augstāko vibrāciju, Dievu,” saka Guna Vilka. No psiholoģiskā aspektā raugoties, rūgtā garša atbrīvo no materiālisma, dažādām atkarībām, padara pašpietiekamu, palīdz pievērsties savai iekšējai pasaulei. Taču, pārāk lielās devās lietojot, cilvēks var kļūt cinisks, trauksmains, aizmāršīgs, justies vientuļš.